Meny

Vil tappe den islandske staten

Össur Skarphedinsson og hans regjering føler seg tvunget til å gi utlandske bankkunder 35 milliarder norske kroner av statens slunkne kasse. Foto: Thomas Vermes

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Islands utenriksminister i Stockholm på frierferd til EU. Han har en større problemer å bale med hjemme.

STOCKHOLM (ABC Nyheter): Det sier Islands utenriksminister Össur Skarphedinsson til ABC Nyheter - rett etter at han torsdag formiddag overleverte Islands søknad om EU-medlemskap til Sveriges utenriksminister Carl Bildt.

Saken han snakker om, er milliardene av kroner som de islandske bank-spekulantene forliste i form av såkalte Icesave-sparekonti .

Utlendingene krever erstatning

De uhemmede islandske bankspekulantene støvsugde også markedene i Nederland og Storbritannia for innskytere.

Men da de islandske bankene gikk konkurs, mistet også de utenlandske kundene sparepengene sine.

Raseriet som oppsto, førte til at nederlandske og britiske myndigheter, godt hjulpet av Norge og Det internasjonale valutafondet IMF, forlangte at den islandske staten skulle stille opp og betale gildet.

Ja - den britiske regjeringen gikk så langt som til å sette Island på en liste over terroriststater.

Gir bort halve verdiskapinga

Dette er det mest kontroversielle spørsmålet i Island i dag.Mens Skarpedinsson er i Stockholm, pågår en opphetet og langvarig debatt i det islandske Alltinget om dette.

Regjeringen har nemlig lagt fram et forslag om at staten skal påta seg å erstatte alle innskyternes tap.

- Dette er det mest kontroversielle spørsmålet i Island i dag, understreker Skarphedinsson, og illustrerer det katastrofale omfanget:

- Det blir enormt. Enormt. Nær 700 milliarder islandske kroner (rundt 35 milliarder norske). Og det er halvparten av vårt brutto nasjonalprodukt! Dette blir vanskelig, forteller utenriksministeren.

Kan bremse EU-prosessen

Motstanden i befolkningen mot å la skattebetalerne ta den fenomenale regninga for spekulantene, er så stor at Alltinget sliter med å diskutere seg ferdig.

Icesave-prat: Den britiske ambassadøren Andrew J. Mitchell og Össur Skarphedinsson hadde ett og annet å prate om.Icesave-prat: Den britiske ambassadøren Andrew J. Mitchell og Össur Skarphedinsson hadde ett og annet å prate om.

I internasjonale media har det blitt skrevet at britene og nederlenderne kan komme til å stikke kjepper i hjulene på Islands EU-søknad hvis de ikke får en Icesave-avtale de er fornøyd med.

ABC Nyheter spurte Carl Bildt, som dette halvåret leder EUs ministerråd, om det er mulig å starte forhandlingsprosessen med Island før Icesave-saken er løst.

- De to sakene må ikke blandes sammen. Søknadsprosessen er dessuten mye mer langvarig enn den nåværende krisa i forhold til Icesave, er svaret fra Bildt.

Ingen offisiell islandsk frykt

- Frykter du at Icesave kan innvirke på stemningen for søknadsprosessen i noen medlemsland, Skarphedinsson?

- Nei. Regjeringen har fullt ut tatt på seg ansvaret for å løse denne saken, og har fremmet forslag for Alltinget om dette. Det er ingen grunn til å tro at denne saken skal påvirke framdriften av medlemskapssøknaden, svarer han.


Opplegget er at islendingene får sju års utsettelse med å betale Icesave-pengene. De sju første åra skal staten blø penger til et annet formål - å få bankvesenet på fote igjen.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus