- Regjeringens politikk er hyklerisk

OLJETIDA ER OVER: Snorre Valen vil ha at norsk oljeproduksjon, som startet ved på Statfjord-feltet, skal fases ut. Foto: Scanpix
OLJETIDA ER OVER: Snorre Valen vil ha at norsk oljeproduksjon, som startet ved på Statfjord-feltet, skal fases ut. Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pSnorre Valen mener det blir hyklerisk å drive klimapolitikk så lenge regjeringen fortsetter å leite etter nye oljefelt. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nå tar han et knallhardt og ideologisk oppgjør med politikken som også eget parti har vært med på å føre i regjeringsposisjon.

Oljeforkjemperne i de andre regjeringspartiene er «barnslige», mener han. Nå krever han en utfasing av norsk oljeproduksjon.

- Nå er det viktig å ta denne debatten videre og snakke om utfasing av norsk oljepolitikk. Det er barnslig å si at vi vil hente opp olje til det er slutt, sier Valen.

Han er SVs førstekandidat i Sør-Trøndelag og blir regnet som et lysende politisk talent internt. Dersom ikke partiet går på et katastrofevalg, vil han bli å finne på Stortinget fra høsten. Der kommer han til å ta til orde for en radikal endring av norsk oljepolitikk.

- Vi trenger et parti som må snakke nå om å fase ut oljeproduksjonen. Norsk debatt har et svart oljeslør over seg. Hvis ikke bidrar vi til klodens undergang, sier Valen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mens SV mobiliserer mot oljeleting i nord, forbereder Olje- og energiminster Terje Riis-Johansen en tur til det som kan bli Norges nye oljeutpost i nord, Jan Mayen.

- Må finne nye områder

I vår gikk regjeringen inn for en «åpningsprosess i havområdet på norsk side ved Jan Mayen med sikte på tildeling av konsesjoner».

Les hele stortingsmeldinga her.

Overfor NRK slår Riis-Johansen fast:

– Hvis man skal utvikle olje- og gass virksomheten i Norge og ha så store inntekter til den norske stat som man har hatt de siste årene, så betyr det at vi nå må også se på områder hvor vi idag ikke har aktivitet, mener Johansen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Snorre Valen mener uttalelsen avslører et forskjellig verdensbilde hos de forskjellige regjeringspartiene.

- Han tror ny teknologi skal gjøre det forsvarlig, og at naturen tar ikke skade så lenge det ikke skjer ulykker. Det er en eksempsjonelt dårlig idé, sier Valen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Som unger med godteri

- Denne uttalelsen oppsummerer hele forskjellen i verdensbildet. Det er barnslig standpunkt å tro at vi skal opprettholde oljeproduksjonen. Vi er som unger som har fått for mye godteri i fanget og som skal spise alt. Det er et par ting som er helt klart når det gjelder olje: Den tar slutt, og den ødelegger klimaet. Da må vi gjøre noe, sier han.

- Så kommer nok Arbeiderpartiet rekende med argumenter med arbeidsplasser. Hvor mange arbeidsplasser blir det om havet når opp til Kristiansten Festning i Trondheim? spør Valen retorisk.

- SV stemte for forvaltningsplanen for Nord-Norge da dette ble behandlet, mens Venstre og KrF stemte imot. Er ikke det hyklerisk?

- Vi sitter nå i regjering der vi må inngå kompromisser. Men vi fikk flytta Arbeiderpartiet betydelig på dette feltet. Det som er hyklerisk er at Venstre tøffer seg mens de gikk med på Snøvhvit-utbyggingen, uten rensing. Jeg er ikke så opptatt av å ta en mudfight med sentrumspartiene om miljøpolitikken, sier Valen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikke oljedissens

- SV har tatt dissens i regjering om tjenestedirektiv og innstramming i asylpolitikken. Betyr dette at dette er viktigere felt for partiet enn olje?

- Nei, vi kunne ha tatt dissens i oljepolitikken, men resultatet ville ha blitt det samme. En dissens forandrer ikke utfallet.

- Hadde dere ikke hatt mer troverdighet overfor velgerne dersom dere hadde vist en klar motstand med dissens også i miljøsaker?

- Jeg synes vi viste motstand da vi kjempet for å unngå utsettelse av renseprosjektet på Mongstad. Da tenkte vi å gå fra regjering. Jeg tenker ikke spillteoretisk om dette. Det er en gang slik det er, så lenge vi har samarbeidspartnere som ikke er særig interessert i å begrense klimautslippene, sier Valen