Meny

Røykekutt gir enorm helsegevinst

SLUTT Å RØYKE: Aldri tidligere har vi visst at eks-røykere kan komme tilbake til samme helsenivå som aldri-røykere. Foto: Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Eks-røykere som holder seg røykfrie over tid, har ikke større risiko for å dø av røykerelaterte sykdommer enn folk som aldri har røyket.

Det er konklusjonen i en ny norsk studie som er publisert i Tobacco Control. Det har lenge vært kjent at dersom man slutter å røyke reduserer man risikoen for sykdommer betraktelig. Men aldri tidligere har man trodd at eks-røykere kan komme tilbake til samme helsenivå som aldri-røykere.

Kjell Bjartveit sammen med Dagfinn Høybråten i 2003. Foto: ScanpixKjell Bjartveit sammen med Dagfinn Høybråten i 2003. Foto: Scanpix

Førsteforfatter og tidligere overlege ved Statens helseundersøkelser, Kjell Bjartveit, er ikke overrasket over resultatet.

- Jeg har lenge ment at dersom kroppen ikke blir utsatt for røyking over lengre tid, må det gi positive resultater. Så det er godt å få det bekreftet, sier han til ABC Nyheter.

Han har gjennomført studien i samarbeid med forsker Aage Tverdal ved Folkehelseinstituttet.

- Store forskjeller

Studien omfatter 50.000 nordmenn i alderen 20- 49 år fordelt på tre fylker, Finnmark, Sogn og Fjorane og Oppland. Studien består av to undersøkelser med over 20 års mellomrom for å se påvirkningen over tid. Alle testobjektene var røykfrie ved første undersøkelse, men en del hadde begynt å røyke igjen etter 20 år.

- Her kunne vi se store forskjeller på de som hadde klart å slutte helt, og de som hadde falt tilbake til de dårlige vanene. De som var helt røykfrie var tilbake på aldri- røykernes nivå, mens de som hadde begynt å røyke igjen var tilbake i risikogruppen, forteller Bjartveit.

Hans budskap er klart: Stump røyken, det gir enorme helsegevinster.

Tar flest liv

Røyking er den enkeltårsaken som tar flest liv i vårt samfunn i dag, påpeker Bjartveit.

I studien defineres røykerelaterte sykdommer som hjerteinfarkt, hjerneslag, lungekreft, og andre typer kreft. Hjerteinfarkt er den vanligste dødsårsaken blant røykere. Bjartveit har tidligere gjennomført to andre undersøkelser som viser at det ikke hjelper å kutte ned på sigarettforbruket.

- Storrøykere som kutter ned røykingen med 50 prosent, vil være like utsatt som før, sier Bjartveit.

Studien viser at menn som røyker har 2.6 ganger høyere risiko for død enn aldri-røykere, og hos kvinner øker risikoen med 2.5 ganger.

Vil utrydde røyken

I dag er det mange nordmenn som klarer å slutte å røyke, men man ser store sosiale forskjeller, ifølge Bjartveit. Han håper at den ferske studien vil skape ringvirkninger i samfunnet og omsider nå ut til alle samfunnsgrupper.

- Alle lo av Dagfinn Høybråten da han innførte røykeforbudet, men nå ler de ikke lenger. Så da er det kanskje håp om å bli kvitt røyken for godt en gang i fremtiden, avslutter han.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus