Meny

Søkte seg inn i EU

Snart unnagjort: Islands utenriksminister Össur Skarphedinsson (til venstre) sa at mesteparten av Islands maratonløp mot EU nå er fullført, da han overleverte søknaden til Carl Bildt. Foto: Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sveriges utenriksminister Carl Bildt ønsket Island velkommen inn i EU, da han fikk overrakt Islands medlemskapssøknad i Stockholm i dag.

STOCKHOLM (ABC Nyheter): Klokka 9.45 i formiddag gled en svart limousin med islandsk flagg fram foran det svenske utenriksdepartementet. Ut kom Islands utenriksminister Össur Skarphedinsson med Islands EU-søknad under armen.

Etter en hilserunde til diplomatkorpset i Stockholm, som dette halvåret huser EUs formannskap, overrakte islendingen søknaden formelt til Carl Bildt, Sveriges utenriksminister og altså leder for EUs ministerråd for tida.

- Dette er en naturlig konklusjon på vår vei til EU. Vi har i over 15 år vært medlem av EØS-avtalen, og vi er med på Schengen-avtalen, sa Skarphedinsson, og hevdet at Island dermed har overtatt 75 prosent av EUs lovverk allerede.

- I dette maratonløpet mot EU føler jeg vi har unnagjort 40 kilometer. Nå mangler bare to kilometer, sa han under overrekkelsen.

- Vi er spesielt glade for denne søknaden fordi islands EU-medlemskap vil styrke den nordlige dimensjonen og fokus på Arktis, som seiler opp som et stadig viktigere område, repliserte Carl Bildt.

Han la ikke skjul på at det gjenstår en drøy prosess - ikke uten problemer, før pressen ble hevet på dør og ministere og diplomater grep til glassene for å feire begivenheten.

ABC Nyheter vil oppdatere søknads-prosessen etter en pressekonferanse de to utenriksministrene skal avholde senere i formiddag..

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus