SOSIAL DUMPING

- Konkurranse viktigere enn norsk lønnsnivå

KONKURRANSE FREMFOR LØNN: Norske myndigheter har ikke lov til å kreve at firmaer som konkurrerer om offentlige oppdrag skal garantere tarifflønn til sine ansatte, fastslår ESA. Frp og Høyre er svært fornøyde med vedtaket. FOTO: Illustrasjon, Colourbox
KONKURRANSE FREMFOR LØNN: Norske myndigheter har ikke lov til å kreve at firmaer som konkurrerer om offentlige oppdrag skal garantere tarifflønn til sine ansatte, fastslår ESA. Frp og Høyre er svært fornøyde med vedtaket. FOTO: Illustrasjon, Colourbox

<pEFTAs overvåkingsorgan ESA vil ha vekk den rødgrønne forskriften om at firmaer som får offentlige oppdrag, skal betale tarifflønn. Det er Frp og Høyre svært fornøyd med. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det finnes ikke noe bedre prinsipp, enn prinsippet om konkurranse. Fri konkurranse er viktigere enn å bevare lønnsnivået i Norge!

Det sier Fremskrittspartiets stortingspolitiker Kåre Fostervold i en kommentar til en fersk beslutning i ESA, organet i Brussel som skal passe på at Norge følger EUs regler.

ESA slår fast at norske myndigheter ikke har lov til å kreve at firmaer som konkurrerer om offentlige oppdrag, skal garantere tarifflønn til sine ansatte.

Det offentliggjorde avisa Klassekampen denne uka.

Forbyr rødgrønn forskrift

Stortingspolitiker Kåre Fostervold (Frp) er fornøyd med ESAs konklusjon av tariffestet lønn for firmaer med offentlig oppdrag.Stortingspolitiker Kåre Fostervold (Frp) er fornøyd med ESAs konklusjon av tariffestet lønn for firmaer med offentlig oppdrag.

ESAs vedtak retter seg mot et krav om tarifflønn for dem som skal levere varer eller tjenester til det offentlige. Det innførte regjeringen i fjor som ledd i sitt arbeid mot sosial dumping.

Høyre og Fremskrittspartiet er derimot svært fornøyd med ESAs vedtak, sier næringspolitikerne Torbjørn Hansen (H) og Frps Fostervold til ABC Nyheter.

- Hva mener Fremskrittspartiet om lavlønn som konkurransefaktor i kampen om offentlige oppdrag?

- Vi er opptatt av størst mulig grad av konkurranse. Argumentet vårt er at vi ikke ønsker den slags konkurransevridende elementer mot norske bedrifter som skal konkurrere i Europa, svarer Fostervold.

- Lav lønn bra for offentlig økonomi

- Er poenget ditt frykt for at norske bedrifter skal bli avkrevd tarifflønn, eller at dere ønsker konkurranse om lønn?

- Vi ønsker størst mulig grad av konkurranse. Lønna får være opp til det enkelte firmaet. Vi har ingenting med å kreve at utenlandske selskaper skal betale norsk lønn, sier Fostervold og legger til:

- Det offentlige skal jo bruke midlene de har til rådighet på en mest mulig effektiv måte.

- Konkurranse senker lønn

Et åpent marked vil selvfølgelig presse pris og lønninger.- Frp er for gode lønnsvilkår, understreker Fostervold likevel.

- Hvordan slår konkurranse fra lavkostland da ut?

- Et åpent marked vil selvfølgelig presse pris og lønninger. Det er ikke å legge skjul på. Men vi mener det er en sunn tilnærming. Og i solidaritetens ånd kan vi ikke sette opp barrierer mot oppdrag fra utlandet, svarer næringspolitikeren.

- Så konkurranse er viktigere enn bevare lønnsnivået i Norge?

- Ja, faktisk så er det det. Vi får uansett ikke lønninger på rumensk lønnsnivå, sier Kåre Fostervold.

Høyre vil fjerne tariff-kravet

Høyres Torbjørn Hansen mener regjeringens krav om tarifflønn ved offentlige oppdrag er for proteksjonistisk.

- Betyr dette at Høyre mener lønn og arbeidsvilkår er et legitimt element i konkurranse om offentlig oppdrag?

- Realiteten er at lønnskostnader er et konkurranseparameter, også i dag. Men vi er ikke interessert i å legge noe press nedover på arbeidsvilkårene.

- Vil det ikke øke presset for lønns- og arbeidsvilkår å fjerne kravet til tarifflønn?

- Nei. Det som er tilfelle, er at regjeringen har strammet inn regelverket. Denne innstrammingen blir stoppet. I internasjonal konkurranse utgjør arbeidsvilkår en del av konkurranseevnen, svarer Hansen.

Tar striden til EFTA-domstolen

- Det offentlige kan da ikke handle med firmaer som driver med sosial dumping! sier statssekretær Wenche Lyngholm (SV) i Fornyings- og administrasjonsdepartementet.

- Nå har vi tre måneder på oss på å besvare dette. Vi skal bruke tida godt for å argumentere for at vi må fortsette å ha denne forskriften. Får vi ikke gjennomslag hos ESA, vil vi reise saken for EFTA-domstolen, varsler Lyngholm overfor ABC Nyheter.

Kommentér: Er du åpen for å senke lønnsnivået ditt noe for å øke konkurransen i Norge og gi det offenltige lavere utgifter?

Personvernpolicy