FILM: «Public Enemies» (Regi: Michael Mann, med Johnny Depp, Marion Cotillard, Christian Bale)Raner med stil

Raner med stil
Raner med stil
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pDette er et gansterdrama i klassisk stil, og regissør Michael Mann («Heat») kan håndverket sitt. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

(ABC Nyheter): «Public Enemies» er basert på den virkelige historien om John Dillinger, en av de legendariske bankranerne som herjet i USA i 1930-årene.

Dette er et gansterdrama i klassisk stil, og regissør Michael Mann («Heat») kan håndverket sitt. Han stiliserer storslått.

Stjernens bakside

Regissøren balanserer mellom gangsterromantikk og realisme. Johnny Depp i rollen som John Dillinger spiller en annen type rolle enn den vi er vant til å se ham som. I Dillingers skikkelse er han autoritær, kontrollerende og arrogant.

Det er godt spilt, men skuespillerens egen stjernestatus står i blant i veien for rollen han spiller. Som seer tar man seg i å tenke, dette er ikke Dillinger, det er Johnny Depp som spiller Dillinger, og den doble bevisstheten om dette forstyrrer selve historien som blir fortalt.

Good girl gone bad

«Public Enemies» har enn viss likhet med klassikeren «Bonnie And Clyde» fra 1967. I den grad Dillinger hadde sin egen Bonnie, het hun Billie Frenchette og spilles av Marion Cotillard. Det bør bemerkes at Billie Frenchette ikke spilte en rolle i ranene slik som Bonnie Parker gjorde.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Skuespiller Marion Cotillard er best kjent fra Edit Piaf-biografien «La Vie En Rose». Hun har spilt i amerikanske filmer før, men dette kan bli hennes gjennombrudd på amerikansk. Det er en tradisjonell rolle som den vakre eventyrlysne piken, men Cotillard underspiller den noe på en veldig vakker måte.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er i samspillet med Cotillard at Depps Dillinger nyanseres noe. Gangsteren foretar et kontrollert fall når han forelsker seg i Frenchette. Med en bankraners ambisjoner, et svakt hjerte og noen dollarsedler forsøker han å forføre henne.

Politi og røver

Viktigere enn kjærlighetshistorien er likevel spillet mellom etterforsker og forbryter. «Public Enemies» er på mange måter et dobbelttportrett av Dillinger, spilt av Johnny Depp og etterforsker Melvin Purvis, spilt av Christian Bale. Det er synd at Purvis havner i skyggen av Dillinger fordi han har en interessant historie, som med fordel kunne vært utdypet mer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det utvikler seg etter hvert en katt- og mus-lek mellom den dristige bankraneren og den målrettede politietterforskeren. Innimellom bankranene likte Dillinger å spasere inn på politistasjoner, slå av en prat med betjentene og ta bilder av de ved å utgi seg for å være en turist. Jakten på Dillinger markerer også begynnelsen på FBI, under ledelse av J. Edgar Hoover.

Lang tradisjon

«Public Enemies» grenser til tider mot å bli en pastich av Hollywoods romanse med gangsterdramaet. Det blir ikke minst tydelig i en av filmens siste scener der Dillinger sitter på kino og ser gangsterfilmen «Manhattan Melodrama».

Mann veksler mellom bildene av Clark Gable som spiller en gangster på film, og vi ser Dillinger leve seg inn i rollen. Clark Gables og Johnny Depps ansikter er til forveksling like hverandre, og Gables motspiller minner mer og mer om Frenchette.

«Public Enemies» er vakker og velregissert, men filmens svakhet ligger i at den er så tradisjonell. Mann gir oss en glamorøs gangsterfilm samtidig som han vil ta oss med under huden på John Dillinger. Men der glamouren trues er det alltid John Dillingers ærlige ansikt som må vike.