Meny

KONTROLLEN MED MINERALENE

Sametinget får refs fra Oslo

Sametinget: Ingen makt i denne sal - over statens mineraler. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk/Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ap-ledelsen i Nærings- og handelsdepartementet forlanger at Ap-sametingspresident Egil Olli og Sametinget holder fingrene av fatet.

Sametinget får nå alvorlig refs av stassekretær Rikke Lind (Ap) i Nærings- og handelsdepartementet, fordi det blander seg borti politikken rundt verdifulle mineralressurser i samiske områder.

- Sametinget må forholde seg til Stortingets vedtak! slår Lind fast.

Gir ikke opp mineralene

ABC Nyheter meldte i går at Sametinget ikke anerkjenner mineralloven som Stortinget vedtok i juni, der det slås fast at verdifulle mineraler i grunnen tilhører den norske stat.

Sametingspresident Egil Olli (Ap) har i stedet sendt ut et forslag til retningslinjer om mineralleting og -utvinning. Retningslinjene tar opp samiske rettigheter utover det mineralloven fastlegger.

- Det er avgjort, nå!

- Gi dere, nå, er budskapet fra Rikke Lind. Foto: Scanpix

- Denne saken er avgjort etter mange års arbeid, store utredninger, høringer, politiske debatter, sier statssekretær Rikke Lind til det. I Sametingsrådets høringsnotat går det fram at det er uenig i at Staten har mineralrettigheter i samiske områder.

Statens - eller ikke?

Av Sametingsrådets høringsnotat går det fram at det er uenig i at Staten har mineralrettigheter i samiske områder.

Derfor benytter det betegnelsen «bruk av mineraler Staten hevder (vår uth.) eiendomsretten til i tradisjonelle samiske områder».

Hvem mener statssekretæren har eiendomsretten til slike mineraler i tradisjonelle samiske områder - fra Engerdal i sør til Finnmark i nord?

- Dette er også avklart, slår Rikke Lind fast.

Ifølge uttalelser fra sametingspresidenten til ABC Nyheter, har Sametingets plenum fattet vedtak om at Sametingsrådet inntil denne saken er løst, ikke har fullmakt til å behandle noen søknad om leting/utvinning av mineraler i samiske områder.

- Er det akseptabelt?

- Sametinget må forholde seg til det Stortinget har vedtatt! slår Rikke Lind nok en gang fast.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus