- Muren har kommet for å bli

Artikkelen fortsetter under annonsen

<pIsraels statsminister Benjamin Netanyahu sier onsdag at den kontroversielle grensemuren på det okkuperte Vestbredden ikke vil bli revet.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg hører folk si at fordi situasjonen er rolig på Vestbredden kan vi rive ned sikkerhetsbarrieren, men det er på grunn av denne barrieren at det er ro, sa Netanyahu under et møte i nasjonalforsamlingen.

- Det er på grunn av denne muren og på grunn av en viss forbedring i deler av de palestinske sikkerhetstjenestene at situasjonen er rolig, sa Netanyahu.

- Barrieren blir stående.

Israel begynte å sette opp muren i kjølvannet av den andre intifadaen, og kalte den en «sikkerhetsbarriere» mot potensielle selvmordsaksjonister.

Palestinerne kaller muren en «apartheid-mur», og sier meningen med den er å stjele jord og å forpurre den lovede palestinske staten ved å skjære dypt inn på Vestbredden og isolere Jerusalem fra de okkuperte områdene.

Den kontroversielle muren består av mer enn 400 kilometer med mur, gjerder og piggtråd. Ytterligere 300 kilometer er enten planlagt eller i ferd med å bli bygget, ifølge FN-tall som viser at 87 prosent av muren er inne på Vestbredden og det annekterte Øst-Jerusalem.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

9. juli 2004 felte den internasjonale domstolen en ikke-bindende beslutning som erklærte deler av muren ulovlig fordi den ble bygget inne på det okkuperte Vestbredden, men Israel fortsatte byggingen.

Netanyahu holdt sin tale samme dag som dagsavisen Maariv publiserte en rapport om at den palestinske selvstyremyndigheten nylig har sendt en beskjed til USAs president Barack Obamas regjering der den ber om at muren blir revet på grunn av den bedrede sikkerhetssituasjonen i området.