Meny

Har avslørt narkonettverk

Illsustrasjonsfoto: SCANPIX

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

12 personer er siktet i det som kan være en av Norges største metamfetamin-saker.

Fakta om metamfetamin
- Amfetamin er i likhet med bl.a. kokain og ecstasy sentralstimulerende stoffer, det innebærer blant annet at de undertrykker søvnbehov og stimulerer hjerte- og karsystemet.

- I Norge er amfetamin vanligere enn metamfetamin, mens det i for eksempel USA er omvendt.

Amfetamin og metamfetamin kan inntas gjennom munnen som tabletter, pulver eller oppløst i væske, injiseres, røykes (ice) eller sniffes.

- Vanlige symptomer og funn er høy selvfølelse, pratsomhet, rastløshet, nervøsitet, svimmelhet og våkenhet/mangel på søvn.

- Antall amfetaminbeslag er mer enn doblet de siste ti årene, og den beslaglagte mengden amfetamin har også økt sterkt. Innslaget av metamfetamin er i dag større enn noen gang. Beslag gjøres over hele landet.

Østfold politidistrikt har rullet opp et omfattende narkotikanettverk, i det som kan vise seg å være en av Norges største metamfetamin-saker, opplyser Østfold politidistrikt overfor ABC Nyheter.

- Så langt er 12 personer siktet i saken. De er fra 20 til 50 år og bor i Mosseregionen, sier politiadvokat Gaute Nilsen.

Hovedsiktede er et litauisk ektepar på 24 og 33 år bosatt ved Moss. Ytterligere seks litauere er siktet. Tre nordmenn og én latvier er også siktet.

Kan være organisert

Saken omfatter innførsel og omsetning av flere hundre kilo metamfetamin. Det største enkeltbeslaget på 32 kilo skjedde ved Svinesund tidligere i vår.

- Vi utelukker ikke at det kan være snakk om organisert kriminalitet, sier politiadvokaten.

Politiet har siden januar beslaglagt 65 kilo metamamfetamin. I tillegg til dette har politiet beslaglagt verdier for flere millioner kroner. Foruten biler, innbo og annet løsøre er det snakk om flere millioner i kontanter.

Risikerer 21 års fengsel

- De siktede har alle tilknytning til Moss, Sarpsborg og Indre Østfold. De er siktet for omsetning og innførsel av et større kvantum metamamfetamin og risikerer mellom 12 og 15 års fengselsstraff, sier Nilsen.

Hovedpersonene risikerer en strafferamme på inntil 21 års fengsel.

Østfold politidistrikt har samarbeidet tett med andre politidistrikter, baltiske politimyndigheter samt tollmyndigheter i Norge og Sverige.

Saken skal være ferdig etterforsket etter høsten, og vil da bli oversendt til statsadvokaten som vil ta stilling til tiltalespørsmålet, sier politiadvokaten.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus