Meny

Clinton frykter militært samarbeid

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USAs utenriksminister Hillary Clinton uttrykte onsdag bekymring for at Nord-Korea kan være i gang med å dele kjernefysisk teknologi med Myanmar.

Clinton advarte mot utviklingen da hun kom til den thailandske øya Phuket for et større sikkerhetsforum der USA skal signere en avtale om landets fornyede forpliktelser overfor Sørøst-Asia.

Clinton skal møte kolleger fra Russland, Kina, Japan og Sør-Korea for samtaler senere onsdag. Her vil de behandle muligheten for å gjenoppta den flernasjonale dialogen med Nord-Korea om landets stadig mer aggressive atomprogram.


«Vi bekymrer oss for overføringen av kjernefysisk tekologi», fra det stalinistiske Nord-Korea til militærjuntaen i Myanmar (Burma), sa Clinton i et intervju med thailandsk fjernsyn.

Tirsdag sa hun myndighetene i Washington ser «svært alvorlig» på rapporter om et konvensjonelt militært samarbeid mellom de to pariastatene, og la til at det vil kunne «destabilisere regionen».

Myanmar og Nord-Korea, begge isolert og rammet av internasjonale sanksjoner, vil dominere Clintons to dager med samtaler med foreningen for Sørøstasiatiske land (ASEAN), og det mer inkluderende ASEAN regionale forum.

Clinton skal senere sette opp en vennskapspakt med Sørøst-Asia som et tegn på Washingtons fornyede interesse i regionen etter nærmest et tiår der USA har vært distrahert av kriger i Irak og Afghanistan.

Etter å ha ankommet Thailand fra New Delhi tirsdag uttalte Clinton at president Barack Obamas regjering ønsker å sende et sterkt signal om engasjement i regionen, etter at den ble forsømt av hans forgjenger George W. Bush.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus