- Norge bør kutte ut alle kontanter

Kortbruken øker i Norge. Professor mener vi bør kutte ut kontanter. Foto: SCANPIX
Kortbruken øker i Norge. Professor mener vi bør kutte ut kontanter. Foto: SCANPIX
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pMener all betaling bør skje per kort. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er på tide at Norge kvitter seg med kontantene. Kortbruk er bedre, mener informatikkprofessor Kai A. Olsen.

Olsen underviser ved Universitetet i Bergen og Høgskolen i Molde. Han mener det ikke finnes noen grunn til at vi skal holde liv i svart økonomi og tilrettelegge for kriminelle ved å tviholde på eldgammel betalingstradisjoner.

– Ingen av oss har lenger behov for kontanter. Norge er overmodent for å kvitte seg med kontantene. På den måten blir vi kvitt svart økonomi, og det blir mye vanskeligere å være kriminell, sier Olsen til Stavanger Aftenblad.

Han mener Norge er et foregangsland når det gjelder bruk av betalingskort, og at myndighetene derfor like gjerne kan ta skrittet helt ut og dempe eller avskaffe bruken av kontanter fullstendig. Å kutte ut sedler gradvis og innføre høye gebyrer på store kontantuttak vil være gode bidrag til å øke kortbruken, tror han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Finansminister Kristin Halvorsen (SV) mener det er viktig å begrense bruken av kontanter. Hun utelukker ikke at de største sedlene kan forsvinne.

– Det er viktig å begrense bruken av kontanter for å hindre svart økonomi. Heldigvis er flere og flere komfortable med å bruke kort og nettbank, sier hun.

Hun har imidlertid ikke tro på totalforbud mot kontanter.

– Det er uaktuelt å forby kontanter. Det er fremdeles mange, kanskje særlig eldre mennesker, som opplever kort som fremmed og utrygt, sier hun.

Finansdepartementet har tidligere bedt Kredittilsynet om å vurdere om tusenlappen fortsatt bør beholdes. Når vurderingen er klar, vil den bli sendt til Norges Bank, som skal avgjøre saken. (©NTB)