- For dårlig forberedt

Oppslag i London. Foto: EPA / SCANPIX
Oppslag i London. Foto: EPA / SCANPIX
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pNorske bedrifter ikke forberedt på H1N1-konsekvenser.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norske bedrifter er for dårlig forberedt på konsekvensene av influensa A (H1N1), også kjent som svineinfluensa. Det mener Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

Helsedirektoratets anslag viser at 25 prosent av landets arbeidsstyrke kan bli slått ut samtidig som følge av influensaen. DSB tviler på om næringslivet er forberedt på en slik situasjon.

– Vårt generelle inntrykk er at en del norske virksomheter ikke er forberedt, sier DSBs seniorrådgiver Elisabeth Longva til Dagens Næringsliv.

Hun mener bransjer som særlig trenger grundige kriseplaner, er informasjons- og kommunikasjonsteknologi (IKT), kraft, matprodusenter og distribusjon av varer og tjenester.

– Man kan ikke ordne alt med akutt kriseledelse. Bedriftene må tenke på hvem de er avhengige av og hvem som er avhengige av dem. Mange har for eksempel outsourcet IKT-tjenester. Hvis leverandøren ligger nede på grunn av sykefravær, er du rimelig hjelpeløs, sier Longva.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Andre bransjer har lagt planer. Oslo Lufthavn (OSL) på Gardermoen kan ifølge pressetalskvinne Sofie Bruun driftes med én rullebane dersom mange nøkkelpersoner blir syke samtidig. Et tiltak som allerede er satt i gang, er at flygere melder fra til tårnet dersom de mener det er smittede passasjerer om bord.

– Da blir flyet fjernparkert, slik at passasjerene ikke kommer inn i ankomsthallen med fare for å smitte andre. Dette har allerede skjedd minst én gang, sier Bruun. (©NTB)