Meny

Jupiter rammet av mystisk gjenstand

Her er arret på Jupiter, målt opp mot jordkloden. Det er ikke kjent nøyaktig hva som traff Jupiter. Foto: Paul Kalas (UCB), Michael Fitzgerald (LLNL/UCB), Franck Marchis (SETI Institute/UCB), James Graham (UCB)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etterlot arr på størrelse med jorda.

Jupiter ble nylig truffet av et stort objekt som etterlot seg et arr så stort som Jorda i planetens atmosfære.

Den amerikanske romfartsorganisasjonen NASA opplyser at den australske hobbyastronomen Anthony Wesley oppdaget sammenstøtet ved en tilfeldighet rundt klokka 15.30 norsk tid torsdag, skriver New Scientist i sin nettavis.

– Det er helt forskjellig fra de værfenomenene vi observerer på Jupiter, sier Glenn Orton ved NASAs laboratorium i Pasadena i delstaten California i USA.

Et «svart arr» var synlig i gassplanetens atmosfære etter sammenstøtet, sier Orton.

– Det første bildet vårt viste en lysende gjenstand like ved det svarte arret, og derfor kunne vi umiddelbart slå fast at et sammenstøt hadde funnet sted. Det er ingen naturfenomener som skaper slike svarte flekker eller lysende partikler.

Gjenstanden kan ha vært en villfaren komet eller en isblokk. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus