Meny

H1N1-smittet kvinne ligger i respirator

Kvinnen behandles nå med antiviral medisin. Hun skal ha en lungebetennelse i tillegg til H1N1-smitte. Foto: Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ung kvinne har fått lungebetennelse.

Kvinnen i 20-årene som er innlagt med et alvorlig tilfelle av svineinfluensa, får pustehjelp. Hun ble smittet av H1N1-viruset i Norge.

Tilstanden er alvorlig, men stabil for kvinnen, som er innlagt ved St. Olavs hospital i Trondheim. Kvinnen er i begynnelsen av 20-årene og lider av en kronisk sykdom som gjør at hun er i faresonen.

– Kvinnen har et alvorlig tilfelle av svineinfluensa. Hun har lungebetennelse og ligger nå på intensivavdelingen hvor hun får intensivbehandling og pustehjelp. Grunnen til at pasienten er blitt så syk er sannsynligvis at hun har kronisk sykdom fra før, sa klinikksjef og fungerende sjeflege Eiliv Brenna ved medisinsk klinikk under pressekonferansen tirsdag kveld.

Smittet i Norge

Verken kvinnen eller noen av hennes familiemedlemmer har vært i utlandet i det siste. Legene er derfor sikre på at hun er blitt smittet av H1N1-viruset i Norge, mest sannsynlig i Nord-Trøndelag, hvor hun kommer fra.

Sykehuset vil ikke si hvilken kronisk sykdom kvinnen har, fordi de mener det kan identifisere henne. Kvinnen behandles med antivirusmedisin og antibiotika.

Hun ble innlagt med lungebetennelse søndag. Forandringer på lungene gjorde at legene fikk mistanke om at kvinnen var smittet av svineinfluensa. Prøver ble tatt, og smitten ble bekreftet mandag.

Familien smittet

– Lungebetennelsen skyldes influensasmitten, og det er denne som gjør at hun har problemer med å ta opp nok surstoff og må ha respirator, sier Brenna.

Han sier det er vanlig å få lungebetennelse når man er smittet av svineinfluensa. At betennelsen er såpass alvorlig i dette tilfellet, tror legene skyldes den sykdommen kvinnen opprinnelig lider av.

Kvinnens familie har influensasymptomer og er sannsynligvis også smittet av svineinfluensa, men de er ikke alvorlig syke.

Legene ved St. Olavs hospital kjenner ikke til at noen tidligere er blitt innlagt med alvorlige tilfeller av viruset i Norge. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus