Meny

Lider rekordtap i Afghanistan

En amerikansk soldat snakker med en eldste i en landsby i Kunar-provinsen. Amerikanske styrker lider store tap i Afghanistan og opplever sin verste måned siden invasjonen i 2001. Foto: REUTERS / Tim Wimborne / SCANPIX

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Amerikanske styrker opplever sin verste måned siden 2001.

Amerikanske styrker i Afghanistan opplever sin verste måned siden invasjonen i 2001. Komplekse, samordnede angrep det siste året viser Talibans slagkraft.

Tirsdag slo Taliban til i to byer øst i Afghanistan. Selvmordsbombere og Taliban-krigere utstyrt med automatvåpen og raketter deltok i angrepene mot offentlige bygninger i Gardez og en amerikansk militærbase i Jalalabad. Til sammen 14 mennesker, åtte angripere og seks politi- og etterretningstjenestemenn, ble drept.

Taliban har gjennomført flere komplekse angrep det siste året. Eksperter mener angrepene bærer preg av at Taliban-krigerne har fått opplæring av al-Qaida.

Rakett mot kontoret

I Gardez hadde stammeledere og offentlige tjenestemenn akkurat møttes i guvernørens bolig for å diskuterte sikkerheten ved presidentvalget om en måned, da angrepet kom tirsdag. Det hørtes skyting ved etterretningskontorene like ved, før en rakett drepte tre etterretningsoffiserer på kontoret, ifølge politiet. To selvmordsbombere ble drept av sikkerhetsstyrker, mens en tredje klarte å detonere ladningen han hadde festet på kroppen.

En rakett ble også skutt mot guvernørens hus, og to personer som skal ha forsøkt å ta seg inn, ble skutt og drept. I et angrep mot politistasjonen i byen ble to politimenn.

I Jalalabad forsøkte tre selvmordsbombere å ta seg fram til flyplassen og den amerikanske militærbasen der. To av dem ble drept og en tredje tatt til fange, ifølge afghansk politi og den amerikanske hæren.

Økte styrker

USA og afghanske myndigheter jobber nå med å styrke sikkerheten i Afghanistan forut for presidentvalget 20. august.

Antallet amerikanske soldater skal økes fra 56.000 til 68.000. Men stadig økende tap tærer på opinionen i USA, slik de har gjort i allierte land som Storbritannia.

USAs forsvarsminister Robert Gates innrømmer at utfordringene i Afghanistan er større enn ventet.

– Etter erfaringene i Irak, er ingen forberedt på et langvarig strev hvor det ikke virker som om det går fremover. Styrkene er slitne. Det amerikanske folket er ganske slitent, sa forsvarsministeren i et avisintervju sist helg.

To av tre utenlandske soldater som blir drept i Afghanistan, blir ofre for veibomber. Disse blir stadig mer avanserte og er svært vanskelige å beskytte seg mot. USAs forsvarsledelse tror det blir en kraftig økning i veibombeangrep i år.

Dystre rekorder

30 amerikanske soldater er drept i Afghanistan hittil i juli, det høyeste antallet noen måned siden Taliban-regimet ble styrtet høsten 2001.

I juni 2008 ble 28 amerikanske soldater drept i Afghanistan, men denne dystre rekorden ble slått mandag da fire amerikanske soldater ble da drept av en veibombe øst i landet.

Minst 55 utenlandske soldater er drept denne måneden, som dermed er den verste på åtte år for de flernasjonale styrkene i landet.

Gates kunngjorde mandag en midlertidig utvidelse av den amerikanske hæren for å løse det han kaller internasjonale oppgaver.

Etter anbefaling fra forsvarssjef George Casey, og med støtte fra president Barack Obama, skal den aktive hæren økes med 22.000 til 569.000 soldater, opplyste Gates. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus