Dette er verdens dyreste by

Ferieturen til Japan kan bli en dyr affære. Tokyo er nemlig verdens dyreste by ifølge Mercers liste. Osaka kommer som nummer to. (Foto: Colourbox)
Ferieturen til Japan kan bli en dyr affære. Tokyo er nemlig verdens dyreste by ifølge Mercers liste. Osaka kommer som nummer to. (Foto: Colourbox)
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pOslo er ikke lenger blant verdens ti dyreste byer. Se hvor lommeboka di tømmes fortest. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

(ABC Nyheter): Oslo har i lang tid befunnet seg høyt oppe på topp ti-listen over verdens dyreste byer. Men etter finanskrisen har truffet landet og den norske kronen står lavt i forhold til dollaren, befinner Oslo seg nå «bare» på en fjortende plass.

Rune Kristoffersen bryr seg ikke om pris når han velger reisemål. (Foto: Merete Arnesen)Rune Kristoffersen bryr seg ikke om pris når han velger reisemål. (Foto: Merete Arnesen)

Dette overrasker ikke Rune Kristoffersen, som har bodd i Oslo i 13 år.

- Jeg er mye ute og reiser og det er dyrt i Europa, konkluderer han overfor ABC Nyheter når vi treffer ham på kafé i verdens 14. dyreste by. For øvrig skulle Kristoffersen også ønske det var billigere i Oslo og Norge.

- Spesielt når det kommer til generelle dagligvarer. Det er jo det man handler mest. Bolig syns jeg ikke er så dyrt i forhold til andre store byer, konkluderer han.

Dyrt i Japan

Den aller dyreste byen i verden er Tokyo, som topper Mercers liste med 143,7 poeng. Den japanske byen var i fjor på en andreplass på rankingen, men har i år dyttet Moskva ned til en tredjeplass. Japan okkuperer også plass nummer to takket være Osaka som har 119,2 poeng. Til sammenlikning har Oslo 94,2, ned fra 118 i fjor.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Og på spørsmål om hvilken by Kristoffersen tror er dyrest svarer han Paris (som for øvrig befinner seg på plass nummer 13 på listen).

- Hva? Jeg var der nå nettopp og det svindyrt for en halvliter pils. Men det er kanskje ikke bare øl de måler kostnadene i, humrer han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Levekostnadstallene kommer frem etter en undersøkelse Mercer har utført der de har målt prisnivået i 143 byer. Alle byer sammenlignes med New York, som er brukt som et utgangspunkt, og som scorer dermed 100 poeng. Alle valutaer er målt opp mot den amerikanske dollaren.

Med andre betyr ikke det at Oslo nødvendigvis er blitt billigere for byens borgere, men for turister med lomma full av dollar er hovedstaden blitt billigere.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

På grunn av en lav kronekurs kan utenlandske turister nyte en billigere tur til Norge. (Foto: Colourbox)På grunn av en lav kronekurs kan utenlandske turister nyte en billigere tur til Norge. (Foto: Colourbox)

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dyrest i Norden

Undersøkelsen ble foretatt i mars i år og har sett på kostnader for bolig, transport, mat, klær, husartikler og underholdning.

Den dyreste byen i Norden er København, som havner på en syvendeplass med 105 poeng, en plassering som for øvrig ikke har endret seg siden 2008. I USA er New York (100) den dyreste byen, mens i Sør-Amerika er Caracas i Venezuela (93,3) der det koster mest for turister å leve.

Men for Rune Kristoffersen er ikke pris relevant i valg av feriemål.

- Jeg reiser dit jeg har lyst og for å oppleve noe spesielt. Jeg reiser vel mest til Spania og andre steder i Europa, meddeler han.

- At en by som Tokyo er dyrest i verden, virker det avskrekkende på deg som et mulig reisemål?

- Nei, overhodet ikke. Tokyo er en by jeg har lyst å besøke og prisnivået hadde ikke stoppet turen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Dette landet er billigst i Europa

Artikkelen fortsetter under annonsen

Billigst av de dyreste

I fjor ble Sydney målt til den 15. dyreste byen i verden, men befinner seg i år på 66. plass. (Foto: Colourbox)I fjor ble Sydney målt til den 15. dyreste byen i verden, men befinner seg i år på 66. plass. (Foto: Colourbox)

I fjor ble Sydney målt til den 15. dyreste byen i verden, men befinner seg i år på 66. plass. Mange andre byer som Caracas, Adu Dhabi og San Francisco, opplever også stor forflytning på listen.

- Som en direkte konsekvens av de økonomiske nedgangstidene i løpet av det siste året har vi observert en betydelig nedgang i de fleste valutaer i verden og dette påvirker denne rankingen. Mange valutaer, som euroen og det britiske pundet, har blitt svært svekket i forhold til den sterke amerikanske dollaren, forteller forsker Nathalie Constantin-Métral i Mercer.

Og lurer du på hvor du bør reise neste gang for å spare ekstra mye penger?

Da kan Johannesburg i Sør-Afrika være et ekstra godt alternativ. Hovedstaden er nemlig den aller billigste blant de 143 byene på Mercers liste «takket være» det lave sørafrikanske valutaen randet.

Verdens ti dyreste byer 2009:

(fjorårets plassering i parantes)

1. Tokyo, 143,7 (2)

2. Osaka, 119,2 (11)

3. Moskva, 115,4 (1)

4. Genève, 109,2 (8)

5. Hong Kong, 108,7 (6)

6. Zurich, 105,2 (9)

7. København, 105,0 (7)

8. New York, 100,0 (22)

9. Beijing, 99,6 (20)

10. Singapore, 98,0 (13)

Se hele listen på Mercer.com