EU-parlamentet vraket varsler

Marta Andreasen avslørte pengefiffel i EU - og fikk sparken. Nå får hun ikke tillit i det nye EU-parlamentets komité for budsjettkontroll.
Marta Andreasen avslørte pengefiffel i EU - og fikk sparken. Nå får hun ikke tillit i det nye EU-parlamentets komité for budsjettkontroll.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den kjente varsleren Marta Andreasen ble vraket da hun mandag stilte som kandidat til nestleder for det nye EU-parlamentets komité for budsjettkontroll.

Det skjedde i en hemmelig avstemning i komitéens konstituerende møte.

I 2002 var Andreasen EUs regnskapssjef. Da avdekket hun at 200 millioner euro, nesten 2 milliarder kroner, manglet uten forklaring.

Det førte til at hun følte seg utsatt for en mobbekampanje ledet av blant annet den daværende sosialdemokratiske EU-kommissær Neil Kinnock. Til slutt fikk hun rett og slett sparken i 2004.

Kom sterkt tilbake

Nå kom Andreasen grusomt tilbake, ved å la seg velge inn som EU-parlamentariker i forsommerens valg til EU-parlamentet . Andreasen som er spansk, født i Argentina med dansk far, stilte i Storbritannia for det EU-kritiske selvstendighetspartiet UKIP.

Ifølge nettavisa The Parliament slo Høyre-partiene i gruppa EPP og sosialdemokratene i gruppa PES seg sammen om å forkaste Andreasen - trass i hennes innsats tidligere.

- Dagens hemmelige stemmegiving er et mål på hvor sterkt de frykter meg. Min prioritering vil alltid være åpenhet og etterrettelighet når det gjelder offentlige midler. Det som har skjedd her, viser ingen av delene, kommenterte Andreasen.

Avslørte svinn i EU-kassa

Da Andreasen ble ansatt som EUs regnskapssjef i 2002, var hun den første fagutdannede sådanne.

Mye av sine opplevelser fra den gang beskriver Andreasen i boka Brussels Laid Bare («Brussel blottlagt»), som ble gitt ut i mai.

Der blottlegger hun EU-systemet på en måte som utløste ovasjoner i avisa Telegraphs anmeldelse.

Frisvold skulle gjerne hatt henne

- Det er synd, det, sier Europabevegelsens leder Paal Frisvold i en kommentar til ABC Nyheter.

- Jeg ville syntes at det var flott at det med den bakgrunnen har, kunne spille en sånn rolle. Men det er en veldig prestisjefylt komité og det er kamp om beina. Partigruppene fordeler verv seg i mellom, legger han til.

I stedet for Andreasen valgte komitéen belgiske Bart Staes (De Grønne) som nestleder.

Han får godt skussmål av Frisvold som en svært erfaren parlamentariker som har vært veldig aktiv i anti-korrupsjonssaker.

Italienske Luigi de Magistris tilhørende de liberale partiene, ble leder for komiteen.

Den norsk-franske korrupsjonsjegeren Eva Joly ble valgt til leder for utviklingskomitéen, men sitter også som vara i komiteen for budsjettkontroll.

Artikkelen er rettet opp med at Joly leder utviklingskomiteen, ikke miljøkomiteen.

Personvernpolicy