Meny

Israel forbereder hasteevakuering

VIL IKKE FLYTTE: Israelsk politi evakuerer bosettere fra en bosetterutpost nær byen Hebron på Vestbredden i desember 2008. Foto: Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Israel ønsker å komme USA delvis i møte ved å evakuerer bosetninger, til tross for sterke protester.

Det melder den israelske avisa Ha’aretz. Israel ga tidligere president George W. Bush løfter bosetningene bygd etter mars 2001 skulle evakueres.

Siden den gang har imidlertid lite skjedd.

USAs nye president Barack Obama har valgt en langt tøffere linje overfor Israel enn sin forgjenger, og krever full stans i nye bosetninger.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu har ikke gått med på USAs krav, men evakueringsplanen som ble lekket til Ha’aretz blir tolket som et signal om at Israel ønsker å møte USA et stykke på veien.

Frykter planene skal lekkes

Jødiske bosettere lovet bråk dersom de blir tvunget til å reise fra sine hjem. På mandag ble tre ulovlige utposter evakuert. Bosettere svarte med å sette palestinske olivenlunder i brann og kastet stein på palestinske biler. To palestinere, en bosetter og en soldat ble skadd og fem bosettere arrestert.

Planene om masseevakuering blir holdt hemmelig. Ifølge Ha’aretz er det mange av bosetterne som sympatiserer med bosetterne, og at risikoen for at planene blir lekket ut er store.

- Denne type nyheter kan inspirere ekstreme handlinger hos bosettere, sier parlamentsmedlem Aryeh Eldad fra partiet National Union til israelske Army Radio.

I 2005 evakuerte daværende statsminister Ariel Sharon de israelske bosetningene på Gaza. Dette skjedde til store protester, men uten voldelige opptøyer som var fryktet.

Mektigere bosettere

Mye tyder på at en storstilt evakuering fra Vestbredden vil bli langt vanskeligere, og er heller ikke under planlegging.

Ifølge en fersk rapport fra den anerkjente tenketanken Crisis Group, har den religiøse høyre-sida i Israel større innflytelse i landet enn noen gang. Titusener av dem bor nå i bosetninger.

Mange ultraortodokse jøder har også alliert seg med den religiøse høyresida, noe som er nytt i Israel. Dette har gitt bosetterne langt mer politisk makt enn tidligere.

Tidligere var bosetterne for det meste sekulære sionister.

En alvorlig konflikt med bosetterne på Vestbredden kan ødelegge den skjøre koalisjonsregjeringen til Benjamin Netanyahu.

I januar besøkte ABC Nyheter Hebron på Vestbredden der konflikten preger forholdet mellom bosettere og lokale palestinere.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus