Meny

Reagerer mot amerikanske baser

Venezuelas president Hugo Chavez sier Venezuela vil ta opp båndene til Colombia til ny vurdering. Foto: Scanpix/Reuters.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Venezuelas president Hugo Chavez uttalte tirsdag at han vil ta båndene til Colombia opp til ny vurdering etter at colombianske myndigheter nylig ga klarsignal til «amerikanske baser» i landet.

- Nå som yankeene ønsker å sette opp fire baser i Colombia (…) tvinger det oss til å revidere våre forbindelser med Colombia, sa Chavez i en tale på statlig fjernsyn.

Den colombianske regjeringen offentliggjorde nylig en avtale der amerikanske styrker får lov til å operere med utgangspunkt i colombianske militærbaser.

Chavez sier avtalen er en «trussel» mot Venezuela, som «åpner døren for våre stadige angripere og dem som forbereder nye angrep mot oss».

Avtalen kom på plass etter at Ecuador, hvis president Rafael Correa har blitt en nær allierte av Chavez, utviste USA fra en militærbase der, som spilte en nøkkelrolle i amerikanske aksjoner mot narkotikatrafikken i området.

Forbindelsene mellom det sterkt pro-amerikanske Colombia og Venezuelas venstreorienterte leder har ofte vært spente.


Colombia har anklaget Venezuela for å støtte den venstreorienterte Farc-geriljaen, og landene kom i konflikt etter at Colombia bombet Farc-stillinger inne i Ecuador i mars 2008.

Diplomatiske forbindelser ble gjenopprettet i april i år.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus