Måtte gi tapt for kreften

DØD: Forfatteren Frank McCourt måtte gi tapt for kreften søndag. Foto: Scanpix
DØD: Forfatteren Frank McCourt måtte gi tapt for kreften søndag. Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pForfatteren Frank McCourt døde søndag etter lang tids sykeleie. Han ble 78 år gammel. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Frank McCourt

Født: 1930 i Brooklyn

Yrke: Lærer og forfatter

Kjent for: «Engelen på det syvende trinn», «Ja så menn», «Lærer'n»

Priser: National Book Critics Circle Award (1996), Pulitzer-prisen (1997)

Den irsk-amerikanske forfatteren led av en alvorlig form for hudkreft, og var i tillegg svært syk av hjernehinnebetennelse. Men det var hudkreften som førte til dødsfallet. Det bekrefter hans forlegger Scribner til ABC News.

McCourt døde på et hospice for døende og alvorlige syke på Manhattan.

Verdenskjent biografi

Lenge var McCourt bare kjent i lokalmiljøet i New York, hvor han jobbet som lærer i skrivekunst i over 30 år. Men på sine eldre dager ble han verdenskjent med boka «Engelen på det syvende trinn» som kom ut i 1996. Boka handler om hans egen oppvekst i Irland på 1930- tallet, og beskriver en barndom fylt av fattigdom, sykdom og alkoholmisbruk. McCourt var eldst av sju søsken, men tre av hans yngre søsken døde tidlig. Han flyttet til New York da han var 19 år gammel, men brukte hele livet på å forsone seg med bakgrunnen sin.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«Når jeg ser tilbake på barndommen min lurer jeg på hvordan jeg overlevde», skriver han i «Engelen på det syvende trinn».

Boka har også blitt filmatisert med Emily Watson i hovedrollen.

Prisbelønt

- En selvbiografi er avhengig av en tydelig stemme, og Frank var en mester med sin, sier venn og forfatter Mary Karr til Ap.

For «Engelen på det syvende trinn» vant han flere priser, blant annet National Book Critics Circle- prisen (1996), og den prestisjefylte Pulitzer- prisen (1997). Boka selges i over 30 land og er oversatt til 25 språk, ifølge AP.

McCourt skrev også to oppfølgere til «Engelen på det syvende trinn», «Ja, så menn» (1999) og «Lærer’n» (2005). Han skrev også barneboka «Angela and the Baby Jesus» (2007).

McCourt etterlater seg kona Ellen, og flere familiemedlemmer, blant dem broren Malachy McCourt, som også er forfatter og skuespiller.