Studenter vil skape egen drømmejobb
<pOver halvparten av norske studenter ønsker å starte egen virksomhet.</p
Finanskrisen skremmer ikke norske studenter. Over halvparten av dem ønsker å starte egen virksomhet. Ikke for pengenes skyld, men for å realisere en god idé.
Det viser en undersøkelse som Perduco har gjennomført på oppdrag fra Innovasjon Norge og Forskningsrådet.
Undersøkelsen viser at studentene er ivrige etter å starte nye bedrifter, men manglende kunnskap og finansiering hindrer dem i å sette i gang.
–51 prosent vil starte for seg selv. Dette er et gledelig høyt tall. Dette lover godt for verdiskapning og tilvekst av nye bedrifter framover. Andelen er høyere enn det vi ser i befolkningen ellers, sier divisjonsdirektør Hans Martin Vikdal i Innovasjon Norge til NTB.
Ikke pengejakt
Finanskrisen har ført til tøffere tider på arbeidsmarkedet. Mange oppgir at de får kanskje ikke drømmejobben. Skal det skje, må de skape den selv.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenStudentene oppgir at hovedmotivasjonen for å starte for seg selv ikke er pengene, men muligheten til å få drive med noe de brenner for.
– I Norge starter man en bedrift fordi man har lyst, ikke fordi man må. Vi ser at unge gründere har lyst til å realisere en idé de brenner for, og de ser en mulighet til å drive med noe de trives med og samtidig livnære seg av det, sier Vikdal.
Nesten 1.000 norske studenter har svart på spørsmål om sitt forhold til entreprenørskap. Sektorer som peker seg ut som spesielt interessante for studentene er innenfor IKT og fornybar energi, men også kultur er aktuelt.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenKunnskapsmangel
Studentene vurderer mangel på finansiering som største hindring for å starte egen virksomhet. Redsel for å gå konkurs og manglende kunnskap er også betydelige hindringer.
Kvinnelige studenter ser flere hindringer enn mannlige. Menn mener dagens arbeidsmarked gir muligheter for å satse. Kvinner mener i større grad at det er for risikabelt.
Artikkelen fortsetter under annonsenBare 20 prosent svarte at de vet hvor de kan søke om finansiering.
– Mangel på kunnskap er et problem vi tar på alvor. Forskningsprogrammet Mer entreprenørskap skal gi økt kunnskap om norske gründere og vil forhåpentlig gi nyttig informasjon om hvordan vi kan få flere og bedre entreprenører i Norge, sier divisjonsdirektør Lars Espen Aukrust i Forskningsrådet.
Mentorordning
Hans Martin Vikdal i Innovasjon Norge legger ikke skjul på at entreprenørskap er en risikosport, uansett alder. Du må ha en god idé, stort engasjement og pågangsmot, og ikke minst stayerevne.
Men de unge mangler – naturlig nok – tre ting, ifølge Vikdal: Uten arbeidserfaring har de vanskelig for å sannsynliggjøre suksess. De har mye sosialt nettverk, men ikke på det næringsmessige som kan hjelpe dem i etableringen. Og sist, men ikke minst: de mangler kapital.
Artikkelen fortsetter under annonsen– Men her kan Innovasjon Norge gi verdifulle bidrag. Vi kan bidra med etablererstipend. Vi kan hjelpe med kartlegging av kompetanseområder gründeren mangler, eventuelt gi relevant kurstilbud. Vi kan også formidle kontakt med aktuelt nettverk, sier Vikdal.
I august i fjor startet Innovasjon Norge en egen mentorordning som sikrer gründerspirer veiledning gjennom et helt år. I disse dager avslutter første «kull» – 42 unge gründere fra Sogn og Fjordane, Hordaland og Troms – sitt mentorår. Allerede nå er det klart at ordningen vil bli utvidet, opplyser divisjonsdirektør Hans Martin Vikdal til NTB.