Månenerver

Forfatter Johan Harstad har skrevet to bøker om månelandinger.
Forfatter Johan Harstad har skrevet to bøker om månelandinger.

Johan Harstads bøker har en tendens til å handle om månelandinger. - Jeg har en slags nervøs tilnærming til verdensrommet, sier forfatteren.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Johan Harstad

Født: i 1979

Yrke: Forfatter og husdramatiker på Nationaltheatret

Aktuell fordi han har skrevet to romanen om månelandinger.

For øyeblikket spilles tv-serie filmatiseringen av «Buzz Aldrin hvor ble du av i alt mylderet» inn på Færøyene.

Det er 40 år siden månelandingen. På nøyaktig samme tid ble den fiksjonelle hovedpersonen i Johan Harstads første roman født. "Buzz Aldrin, hvor ble det av deg i alt mylderet" kom ut i 2005.

Det skulle ikke bli Johan Harstads siste bok om månelandinger.

I fjor mottok han Brageprisen for sin første ungdomsroman. "Darlah -172 timer på månen" er en skrekkbok om et mareritt av en måneferd.

I disse dager spilles "Buzz Aldrin..." inn som TV-serie på Færøyene.

Forfatter Johan Harstad har akkurat kommet frem til den lille øya når han tar telefonen.

ABC Nyheter: Det er noe ved månen som fascinerer oss, mer enn det planetene gjør. Det handler om astronomi og vitenskap, men også om følelser, gjør det ikke?

Johan Harstad: Helt klart. Jeg tror at vi er så opptatt av månen fordi vi kan se den hver dag. Jeg tror at månen for oss er viktigere følelsesmessig enn rent faglig. På en måte kan vi si at det var en bragd, men datamaskinene i romfergen som gikk til månen for 40 år siden er nok dårligere enn den vi i dag har i oppvaskmaskinen vår. Det er vel den følelsen av fremtidshåp vi sitter igjen med. Månelandingen var kanskje den største bragden siden Columbus. Det ligger nok en kollektiv romantikk i det tror jeg.

ABC Nyheter: Hva tror du at den har betydd for vårt syn på oss selv som mennesker?

Johan Harstad:Det kan nok være at den har betydd noe, men effekten har nok falmet. Månelandingen var kanskje den største bragden siden Columbus. Derimot har det hatt en betydning på astronautene. De har blitt opptatt av miljøvern. Det å se jorden utenfra. Det må ha forandret verden mer enn månelandingen tror jeg. At man ser at denne planeten ser så fredelig og frodig ut. Når du ser jorden fra rommet ser du aldri spor etter bebyggelse. Det ser bare helt stille og rolig ut.

Tilfeldige månelandinger

ABC Nyheter: To av tre romaner du har skrevet handler om månelandinger. Hvorfor er det et tema du kommer tilbake til?

Johan Harstad:
Det er litt tilfeldig egentlig. I "Buzz Aldrin hvor ble det av deg i alt mylderet" hadde det å gjøre med at jeg ville skrive en roman om å være nummer to. Buzz Aldrin var den største nummer to jeg visste om, derfor passet det å skrive om ham.

Da jeg skulle skrive "Darlah" ante jeg ikke hva jeg skulle skrive om. Tiden begynte å nærme seg for når jeg måtte starte å skrive og jeg begynte å tenke på hva jeg var opptatt av som barn. Det var mye science fiction. Derfor virket det som en god ide å skrive om det. Særlig fordi jeg kunne gjøre månen farlig. Det var litt tilfeldig at det ble to bøker om månen, og det har nok ført til at folk tror jeg er mer interessert i månen enn det jeg egentlig er.

Woody Allens nervøsitet

ABC Nyheter: Var du interessert i astronomi da du var liten?

Johan Harstad: Nei, jeg var egentlig ikke det. Jeg var nok mest interessert i spenningsdelen ved astronomi. I voksen alder, i den grad jeg er interessert i astronomi, er jeg mer interessert i størrelsespørsmålet. Jeg tror at det har en sammenheng med Woody Allen. På et vis har jeg en nervøs tilnærming til universet.

ABC Nyheter:
Sier du at universet får deg til å føle deg som Woody Allen?

Johan Harstad: Man blir jo litt nervøs overfor ting man ikke forstår. Når jeg tenker at det er fullt mulig at verden ikke har en ende, merker jeg fort at jeg blir litt utrygg på det hele.

Langdryg science fiction

ABC Nyheter:Hvilke science fiction-filmer inspirerte deg da du skrev "Darlah"?

Johan Harstad: "Alien" var nok den viktigste, i tillegg var det to andre. Den ene er På et vis har jeg en nervøs tilnærming til universet. "Solaris", Andrei Tarkovskijs film, ikke den forferdelige George Cloony remaken. Den har det dobbeltgjengermotivet som jeg bruker i "Darlah". Den tredje er nok "2001 en romodyssé."

"Solaris" er en russisk film fra 1972. Den handler om en gruppe mennesker som konfronteres med sin egen mørke fortid på en romstasjon. Filmen har et tempo som går veldig sakte og har dermed blitt noe av en manndomsprøve for filmnerder.

ABC Nyheter: Så du likte "Solaris"? Jeg har bare sett "Stalker", og den var så kjedelig at jeg knapt orket å se den ferdig.

Johan Harstad: Jeg skal innrømme at "Solaris" er treig som et langt år. Jeg blir litt svett av de som sier at Tarkovskij er så fantastisk. Det fine med "Solaris", som det ikke var mulig å gjøre i Darlah, er at han lar tiden gå. Det gjør at man kommer i en helt egen guffen stemning. "2001 en romoddyse" går jo også sakte, men den har et filmspråk som gjør at den oppfattes som mer handlingsmettet. Sannsynligvis har det med å gjøre med at vi er så oppfostret på amerikansk film.

Oppdagelser

ABC Nyheter: I "Buzz Aldrin..." bruker du fakta om Buzz Aldrin og astronomi på en måte som får en til å forstå hovedpersonen, og hvilket syn han har på verden, bedre. Hva tenkte du om det mens du skrev? Hvorfor var det et godt utgangspunkt?

En måneekspedisjon kan ligne mye på et liv, med sin plannlegging, fremskritt og endelige resultat.

Johan Harstad: Jeg gjorde en del interessante oppdagelser underveis. Det var en overraskelse å se i hvor stor grad Buzz sitt liv sammenfalt med hovedpersonen i boken sitt liv. Man kan si at det var et lykketreff. Samtidig kan en måneekspedisjon ligne mye på et liv, med sin planlegging, fremskritt og endelige resultat. Jeg hadde ikke trodd at det skulle gå an å integrere Buzz Aldrins liv så tett i boken, når jeg startet utviklet det seg etterhvert.

Månestempel

ABC Nyheter:Er du redd for å bli stemplet som fyren som skriver om månelandinger?

Johan Harstad: Jeg tror man skal være forsiktig med å tro at jeg har alt for mye peiling på disse tingene. Mattias i boken er mer opptatt av månelandingen enn det Johan Harstad er. Det kan hende at jeg kommer til å skrive noe som har med universet igjen, og det kan hende at jeg aldri kommer til å gjøre det.

Jeg er forbauset over hvor mange journalister som ringer meg i forbindelse med jubileumet for månelandingen. En av de spurte om jeg hadde lest Buzz Aldrins nye selvbiografi. Jeg tenker at nei, jeg har lest to biografier av ham fra før. Det er grenser for hvor mye nytt som kan ha skjedd i fortiden hans siden den forrige.

ABC Nyheter:
Det ligger et stort resercharbeid bak både "Darlah" og "Buzz Aldrin..." Hvordan var det å fordype seg i det?

Johan Harstad: Særlig med "Buzz Aldrin..." brukte jeg uhorvelig mye tid og krefter på research. Jeg leste tusenvis av sider om Buzz og månelandingen. Til slutt følte jeg meg klar for en måneekspedisjon. Jeg har alltid vært fascinert av å dukke ned i materiale som jeg ikke vet noe om eller har forutsentninger for å forstå. "Darlah" har en del research i seg, men der blander jeg i mye større grad fakta og sludder.

Buzz på TV

ABC Nyheter: Nå skal Buzz Aldrin gis ut i USA. Hva føler du i forhold til at han snart kan lese boken din?

Johan Harstad: Jeg aner ikke om fyren leser bøker i de hele tatt. Jeg har et nokså uproblematisk forhold til det. Det kan hende at han syntes at det er underholdende. Det kan hende at han blir såret. Boken ble aldri skrevet for han. Så lenge han ikke saksøker noen er jeg helt fornøyd.

TV-serien "Buzz Aldrin hvor ble det av deg i alt mylderet" er en produksjon for NRK med planlagt sendetid til neste år. Regissør er Geir Henning Hopland og Pål Sverre Valheim Hagen har hovedrollen som Mattias.

ABC Nyheter: Hvordan er det å være til stede under innspillingen av tv-serien?

Johan Harstad: Jeg har sett litt bilder og opptak og er veldig positivt overrasket. Jeg har hatt stor tro på regissøren og skuespillerne fra begynnelsen, og det er fint å se at fargene og landskapet er slik jeg har tenkt. Jeg skal ikke henge rundt på settet i dagevis. De skal få lov til å jobbe i fred. Det er fascinerende at mennesker blir i den grad beveget av det jeg har laget. Det skal man være ydmyk for. Man håper at det en selv lager skal også få andre til å få lyst til å lage ting. Dessuten er det alltid fint å være tilbake på Færøyene.

ABC Nyheter: Regissøren må jo nødvendigvis lage sin egen tolkning av boken som du har skrevet. Er du komfortabel med det?

Johan Harstad: Jeg er helt åpen for det. Jeg har hele tiden vært tydelig på det og sagt at de kan gjøre akkurat det de vil. Jeg tror at det er viktig å ha den friheten for å få den entusiasmen man trenger for å lage en god tv-serie. Det blir en tolkning mer enn en ren avbildning av romanen. Jeg tror nok at de som holder på å lage tv-serien er nokså fornøyde med at jeg er grei å ha med å gjøre. Jeg sitter ikke på skuldrene deres.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
08:16 Semb så Ødegaard briljere allerede som 14-åring: – Han blir høyst trolig en europeisk toppstjerne07:54 Politiet har brukt adgangen til datainnbrudd åtte ganger07:52 Kampene fortsetter i syrisk grenseby07:14 Sp reagerer på kutt i politiutdanningen i Oslo07:06 Ansatte ved høgskole i Bergen sier opp etter foredrag om homoterapi07:04 Mange såret i opptøyer i Libanon07:04 Hovland forlenget PGA-rekorden, ny 69-runde i Sør-Korea07:00 Slakter vogntog-tiltak: – Det høres flott ut og folk går på bløffen06:51 Football-rankings: Mindre enn 25 prosent sjanse for norsk EM-plass06:37 Trump får kritikk for å holde G7-toppmøte på sin private golfklubb06:35 Nok et tap for Wild i Canada06:34 Amerikansk straffetoll på EU-varer har trådt i kraft06:08 Sjekker ut DNA-spor i Hagen-saken06:06 Dette skjer i dag06:05 Johnson vil snu tap til triumf i Parlamentet05:33 Dette skjedde i natt05:28 Sønnen til «El Chapo» løslatt05:06 Stor vannlekkasje i tidligere NRK-bygg på Minde i Bergen05:03 Svakeste vekst i Kina på 27 år05:00 Keshvari-saken for retten i dag – vil tilstå grovt bedrageri av Stortinget04:43 Voldsomme demonstrasjoner i Barcelona fjerde dag på rad03:55 Norsk Industri: Oljelønningene er på vei opp igjen03:21 Drapssiktede i Bergen snakket «skotsk» på vei hjem02:49 Lang toppmøtekveld med få resultater02:38 EUs toppmøte ga sin velsignelse til brexitavtale02:28 Venezuela løslater politiske fanger etter plass i FNs menneskerettsråd02:09 Frankrike hindret terrorangrep inspirert av 11. september01:56 DN: Trond Giske hadde 70 klagepunkter til VG, ingenting er rettet01:29 USAs energiminister går av01:20 Populær Venstre-ordfører åpner for å gå inn i ledelsen00:56 Låve i full fyr i Tønsberg – kommer til å brenne ned00:22 Beboer på Majorstuen fant blodig, skadd person00:00 Libya stenger interneringsleir23:42 SDF-militsen sier våpenhvile har trådt i kraft nordøst i Syria23:22 Mann pågrepet for å ha holdt familien innesperret i kjeller i flere år22:52 Morgenbladet-skribenter holder tilbake bidrag22:48 Anne-Elisabeth Hagen savnet i ett år: Politiet innkaller vitner til DNA-prøver21:54 Trumps stabssjef erkjenner at Ukraina-bistand ble knyttet til etterforskning21:42 Ekspert: Solskjær kan snart være ferdig som United-trener20:30 Kongen advarer mot trakassering og en opphetet offentlig debatt19:58 Søk etter mulig person i vannet i Hatvik i Hordaland19:43 Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan gir etter for noen av USAs krav19:23 Cubas ballettlegende Alicia Alonso er død18:22 EUs toppmøte slutter opp om brexitavtalen18:17 Dagbladet oppe igjen etter mulig hackerangrep18:11 Pence og Pompeo legger press på Erdogan17:12 Riiber kåret til årets skiutøver i nordiske grener17:08 Irlands statsminister om brexitavtalen: – Skaper en unik løsning17:07 EU-motstander Nigel Farage avfeier brexitavtale17:02 Labour, DUP og Liberaldemokratene sier nei til brexitavtalen16:57 Ambassadør tar avstand fra Trump i riksrettshøring16:55 Russisk nyhetsbyrå: Advokat har søkt om benådning for Frode Berg16:55 Hanne Harlem innstilles som ny sivilombudsmann16:42 Dronningen og kronprinsessen melder forfall til stortingsmiddag16:31 Turgåere fant tonnevis med mynter ved Kongsberg16:05 – Kan være begynnelsen på slutten for Trump16:02 Johnson: – Nå er øyeblikket for å få brexit gjennomført15:54 Assad: Syria vil svare på Tyrkias intervensjon med «alle legitime midler»15:33 Kystvakten uten helikopter i flere uker15:18 «Gazza» frikjent for seksuelt overgrep14:47 Togvogn på lastebiltur endte i politianmeldelse14:44 Tidligere toppdommer krever 7,2 millioner av NFF14:44 Brann-spiss måtte bli hjemme, straffes av klubben14:24 Bjørgen mener Johaug bør få Egebergs Ærespris14:18 Frode Bergs advokat: – Lite sannsynlig at utveksling blir bekreftet nå13:59 Feståpning for Viken mens begravelsen planlegges13:58 Enige om å la britene håndheve EU-regler i Nord-Irland13:49 Elton John: – Watford kan ha reddet livet mitt13:21 22-åring erkjenner straffskyld for drapsforsøk på 16-åring13:20 Mot brutal sprint i ny skitour12:59 Erdogan kastet Trumps brev i søpla12:20 Lørenskog-saken: Konvolutt fra trusselbrevet solgt hos Clas Ohlson11:54 Kurderne anklager Tyrkia for å bruke forbudte våpen11:53 Solskjær om United-krisen: – Jeg mister ikke nattesøvnen11:41 Haaland skadefri og kampklar11:40 Viste dømt til ett års betinget fengsel11:36 En brexitavtale mellom EU og Storbritannia er i boks11:12 Tyrkiske styrker vinner terreng nordøst i Syria11:05 Dropper nasjonal rammeplan for vindkraft10:41 Får ikke svar om syk fireåring: – Jeg er skuffet over Ropstad10:26 Norske Skog slår igjen rot i Oslo Børs10:04 Thingnes Bø pådro seg lårskade i fall09:46 11 prosent av enslige forsørgere i jobb har lavinntekt09:45 Pizzakjeden Domino's vil forlate Norge09:29 SOHR: 300.000 på flukt etter Tyrkias angrep09:29 Pence og Pompeo skal forsøke å overtale Erdogan08:55 DUP sier de ikke kan støtte Johnsons brexitavtale08:53 18 elbiler per ladepunkt i Norge08:41 Hovland satte PGA-rekord08:28 Lastebil mistet dekk på E6 - traff flere biler08:14 Får kjeft for å stole på Posten: – Han aner ikke hva som skjer08:08 Faren til offer for skoleskyting får oppreisning07:56 Senterpartiet klatrer videre på ny måling07:45 – Færre farlige islamister i Tyskland07:39 Politiet snevrer inn tidsrommet i Hagen-saken07:10 15 ambassadører fikk passord frastjålet07:07 Skittkasting og drama under møte i Det hvite hus07:07 Brexitforhandlingene fortsatte i de sene nattetimer07:00 Justin Trudeaus glorie har bleknet06:53 Russland om europeiske land: – Har halen mellom beina og er redde for Washington
Siste nytt
08:16SportSemb så Ødegaard briljere allerede som 14-åring: – Han blir høyst trolig en europeisk toppstjerne07:54NorgePolitiet har brukt adgangen til datainnbrudd åtte ganger07:52VerdenKampene fortsetter i syrisk grenseby07:14NorgeSp reagerer på kutt i politiutdanningen i Oslo07:06NorgeAnsatte ved høgskole i Bergen sier opp etter foredrag om homoterapi07:04VerdenMange såret i opptøyer i Libanon07:04SportHovland forlenget PGA-rekorden, ny 69-runde i Sør-Korea07:00MotorSlakter vogntog-tiltak: – Det høres flott ut og folk går på bløffen06:51SportFootball-rankings: Mindre enn 25 prosent sjanse for norsk EM-plass06:37VerdenTrump får kritikk for å holde G7-toppmøte på sin private golfklubb06:35SportNok et tap for Wild i Canada06:34VerdenAmerikansk straffetoll på EU-varer har trådt i kraft06:08NorgeSjekker ut DNA-spor i Hagen-saken06:06NorgeDette skjer i dag06:05VerdenJohnson vil snu tap til triumf i Parlamentet05:33NorgeDette skjedde i natt05:28VerdenSønnen til «El Chapo» løslatt05:06NorgeStor vannlekkasje i tidligere NRK-bygg på Minde i Bergen05:03VerdenSvakeste vekst i Kina på 27 år05:00NorgeKeshvari-saken for retten i dag – vil tilstå grovt bedrageri av Stortinget04:43VerdenVoldsomme demonstrasjoner i Barcelona fjerde dag på rad03:55NorgeNorsk Industri: Oljelønningene er på vei opp igjen03:21NorgeDrapssiktede i Bergen snakket «skotsk» på vei hjem02:49VerdenLang toppmøtekveld med få resultater02:38VerdenEUs toppmøte ga sin velsignelse til brexitavtale02:28VerdenVenezuela løslater politiske fanger etter plass i FNs menneskerettsråd02:09VerdenFrankrike hindret terrorangrep inspirert av 11. september01:56NorgeDN: Trond Giske hadde 70 klagepunkter til VG, ingenting er rettet01:29VerdenUSAs energiminister går av01:20NorgePopulær Venstre-ordfører åpner for å gå inn i ledelsen00:56NorgeLåve i full fyr i Tønsberg – kommer til å brenne ned00:22NorgeBeboer på Majorstuen fant blodig, skadd person00:00VerdenLibya stenger interneringsleir23:42VerdenSDF-militsen sier våpenhvile har trådt i kraft nordøst i Syria23:22VerdenMann pågrepet for å ha holdt familien innesperret i kjeller i flere år22:52NorgeMorgenbladet-skribenter holder tilbake bidrag22:48NorgeAnne-Elisabeth Hagen savnet i ett år: Politiet innkaller vitner til DNA-prøver21:54VerdenTrumps stabssjef erkjenner at Ukraina-bistand ble knyttet til etterforskning21:42SportEkspert: Solskjær kan snart være ferdig som United-trener20:30NorgeKongen advarer mot trakassering og en opphetet offentlig debatt19:58NorgeSøk etter mulig person i vannet i Hatvik i Hordaland19:43VerdenTyrkias president Recep Tayyip Erdogan gir etter for noen av USAs krav19:23SportCubas ballettlegende Alicia Alonso er død18:22PolitikkEUs toppmøte slutter opp om brexitavtalen18:17NorgeDagbladet oppe igjen etter mulig hackerangrep18:11PolitikkPence og Pompeo legger press på Erdogan17:12SportRiiber kåret til årets skiutøver i nordiske grener17:08PolitikkIrlands statsminister om brexitavtalen: – Skaper en unik løsning17:07PolitikkEU-motstander Nigel Farage avfeier brexitavtale17:02PolitikkLabour, DUP og Liberaldemokratene sier nei til brexitavtalen16:57VerdenAmbassadør tar avstand fra Trump i riksrettshøring16:55NorgeRussisk nyhetsbyrå: Advokat har søkt om benådning for Frode Berg16:55NorgeHanne Harlem innstilles som ny sivilombudsmann16:42NorgeDronningen og kronprinsessen melder forfall til stortingsmiddag16:31PengerTurgåere fant tonnevis med mynter ved Kongsberg16:05Verden– Kan være begynnelsen på slutten for Trump16:02PolitikkJohnson: – Nå er øyeblikket for å få brexit gjennomført15:54VerdenAssad: Syria vil svare på Tyrkias intervensjon med «alle legitime midler»15:33NorgeKystvakten uten helikopter i flere uker15:18Sport«Gazza» frikjent for seksuelt overgrep14:47NorgeTogvogn på lastebiltur endte i politianmeldelse14:44SportTidligere toppdommer krever 7,2 millioner av NFF14:44SportBrann-spiss måtte bli hjemme, straffes av klubben14:24SportBjørgen mener Johaug bør få Egebergs Ærespris14:18VerdenFrode Bergs advokat: – Lite sannsynlig at utveksling blir bekreftet nå13:59PolitikkFeståpning for Viken mens begravelsen planlegges13:58PolitikkEnige om å la britene håndheve EU-regler i Nord-Irland13:49SportElton John: – Watford kan ha reddet livet mitt13:21Norge22-åring erkjenner straffskyld for drapsforsøk på 16-åring13:20SportMot brutal sprint i ny skitour12:59PolitikkErdogan kastet Trumps brev i søpla12:20NorgeLørenskog-saken: Konvolutt fra trusselbrevet solgt hos Clas Ohlson11:54VerdenKurderne anklager Tyrkia for å bruke forbudte våpen11:53SportSolskjær om United-krisen: – Jeg mister ikke nattesøvnen11:41SportHaaland skadefri og kampklar11:40NorgeViste dømt til ett års betinget fengsel11:36PolitikkEn brexitavtale mellom EU og Storbritannia er i boks11:12VerdenTyrkiske styrker vinner terreng nordøst i Syria11:05PolitikkDropper nasjonal rammeplan for vindkraft10:41PolitikkFår ikke svar om syk fireåring: – Jeg er skuffet over Ropstad10:26PengerNorske Skog slår igjen rot i Oslo Børs10:04SportThingnes Bø pådro seg lårskade i fall09:46Penger11 prosent av enslige forsørgere i jobb har lavinntekt09:45PengerPizzakjeden Domino's vil forlate Norge09:29VerdenSOHR: 300.000 på flukt etter Tyrkias angrep09:29VerdenPence og Pompeo skal forsøke å overtale Erdogan08:55PolitikkDUP sier de ikke kan støtte Johnsons brexitavtale08:53Motor18 elbiler per ladepunkt i Norge08:41SportHovland satte PGA-rekord08:28NorgeLastebil mistet dekk på E6 - traff flere biler08:14PengerFår kjeft for å stole på Posten: – Han aner ikke hva som skjer08:08VerdenFaren til offer for skoleskyting får oppreisning07:56PolitikkSenterpartiet klatrer videre på ny måling07:45Verden– Færre farlige islamister i Tyskland07:39NorgePolitiet snevrer inn tidsrommet i Hagen-saken07:10Norge15 ambassadører fikk passord frastjålet07:07VerdenSkittkasting og drama under møte i Det hvite hus07:07VerdenBrexitforhandlingene fortsatte i de sene nattetimer07:00PolitikkJustin Trudeaus glorie har bleknet06:53VerdenRussland om europeiske land: – Har halen mellom beina og er redde for Washington
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus