Meny

Månenerver

Forfatter Johan Harstad har skrevet to bøker om månelandinger.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Johan Harstads bøker har en tendens til å handle om månelandinger. - Jeg har en slags nervøs tilnærming til verdensrommet, sier forfatteren.

Johan Harstad

Født: i 1979

Yrke: Forfatter og husdramatiker på Nationaltheatret

Aktuell fordi han har skrevet to romanen om månelandinger.

For øyeblikket spilles tv-serie filmatiseringen av «Buzz Aldrin hvor ble du av i alt mylderet» inn på Færøyene.

Det er 40 år siden månelandingen. På nøyaktig samme tid ble den fiksjonelle hovedpersonen i Johan Harstads første roman født. "Buzz Aldrin, hvor ble det av deg i alt mylderet" kom ut i 2005.

Det skulle ikke bli Johan Harstads siste bok om månelandinger.

I fjor mottok han Brageprisen for sin første ungdomsroman. "Darlah -172 timer på månen" er en skrekkbok om et mareritt av en måneferd.

I disse dager spilles "Buzz Aldrin..." inn som TV-serie på Færøyene.

Forfatter Johan Harstad har akkurat kommet frem til den lille øya når han tar telefonen.

ABC Nyheter: Det er noe ved månen som fascinerer oss, mer enn det planetene gjør. Det handler om astronomi og vitenskap, men også om følelser, gjør det ikke?

Johan Harstad: Helt klart. Jeg tror at vi er så opptatt av månen fordi vi kan se den hver dag. Jeg tror at månen for oss er viktigere følelsesmessig enn rent faglig. På en måte kan vi si at det var en bragd, men datamaskinene i romfergen som gikk til månen for 40 år siden er nok dårligere enn den vi i dag har i oppvaskmaskinen vår. Det er vel den følelsen av fremtidshåp vi sitter igjen med. Månelandingen var kanskje den største bragden siden Columbus. Det ligger nok en kollektiv romantikk i det tror jeg.

ABC Nyheter: Hva tror du at den har betydd for vårt syn på oss selv som mennesker?

Johan Harstad:Det kan nok være at den har betydd noe, men effekten har nok falmet. Månelandingen var kanskje den største bragden siden Columbus. Derimot har det hatt en betydning på astronautene. De har blitt opptatt av miljøvern. Det å se jorden utenfra. Det må ha forandret verden mer enn månelandingen tror jeg. At man ser at denne planeten ser så fredelig og frodig ut. Når du ser jorden fra rommet ser du aldri spor etter bebyggelse. Det ser bare helt stille og rolig ut.

Tilfeldige månelandinger

ABC Nyheter: To av tre romaner du har skrevet handler om månelandinger. Hvorfor er det et tema du kommer tilbake til?

Johan Harstad:
Det er litt tilfeldig egentlig. I "Buzz Aldrin hvor ble det av deg i alt mylderet" hadde det å gjøre med at jeg ville skrive en roman om å være nummer to. Buzz Aldrin var den største nummer to jeg visste om, derfor passet det å skrive om ham.

Da jeg skulle skrive "Darlah" ante jeg ikke hva jeg skulle skrive om. Tiden begynte å nærme seg for når jeg måtte starte å skrive og jeg begynte å tenke på hva jeg var opptatt av som barn. Det var mye science fiction. Derfor virket det som en god ide å skrive om det. Særlig fordi jeg kunne gjøre månen farlig. Det var litt tilfeldig at det ble to bøker om månen, og det har nok ført til at folk tror jeg er mer interessert i månen enn det jeg egentlig er.

Woody Allens nervøsitet

ABC Nyheter: Var du interessert i astronomi da du var liten?

Johan Harstad: Nei, jeg var egentlig ikke det. Jeg var nok mest interessert i spenningsdelen ved astronomi. I voksen alder, i den grad jeg er interessert i astronomi, er jeg mer interessert i størrelsespørsmålet. Jeg tror at det har en sammenheng med Woody Allen. På et vis har jeg en nervøs tilnærming til universet.

ABC Nyheter:
Sier du at universet får deg til å føle deg som Woody Allen?

Johan Harstad: Man blir jo litt nervøs overfor ting man ikke forstår. Når jeg tenker at det er fullt mulig at verden ikke har en ende, merker jeg fort at jeg blir litt utrygg på det hele.

Langdryg science fiction

ABC Nyheter:Hvilke science fiction-filmer inspirerte deg da du skrev "Darlah"?

Johan Harstad: "Alien" var nok den viktigste, i tillegg var det to andre. Den ene er På et vis har jeg en nervøs tilnærming til universet. "Solaris", Andrei Tarkovskijs film, ikke den forferdelige George Cloony remaken. Den har det dobbeltgjengermotivet som jeg bruker i "Darlah". Den tredje er nok "2001 en romodyssé."

"Solaris" er en russisk film fra 1972. Den handler om en gruppe mennesker som konfronteres med sin egen mørke fortid på en romstasjon. Filmen har et tempo som går veldig sakte og har dermed blitt noe av en manndomsprøve for filmnerder.

ABC Nyheter: Så du likte "Solaris"? Jeg har bare sett "Stalker", og den var så kjedelig at jeg knapt orket å se den ferdig.

Johan Harstad: Jeg skal innrømme at "Solaris" er treig som et langt år. Jeg blir litt svett av de som sier at Tarkovskij er så fantastisk. Det fine med "Solaris", som det ikke var mulig å gjøre i Darlah, er at han lar tiden gå. Det gjør at man kommer i en helt egen guffen stemning. "2001 en romoddyse" går jo også sakte, men den har et filmspråk som gjør at den oppfattes som mer handlingsmettet. Sannsynligvis har det med å gjøre med at vi er så oppfostret på amerikansk film.

Oppdagelser

ABC Nyheter: I "Buzz Aldrin..." bruker du fakta om Buzz Aldrin og astronomi på en måte som får en til å forstå hovedpersonen, og hvilket syn han har på verden, bedre. Hva tenkte du om det mens du skrev? Hvorfor var det et godt utgangspunkt?

En måneekspedisjon kan ligne mye på et liv, med sin plannlegging, fremskritt og endelige resultat.

Johan Harstad: Jeg gjorde en del interessante oppdagelser underveis. Det var en overraskelse å se i hvor stor grad Buzz sitt liv sammenfalt med hovedpersonen i boken sitt liv. Man kan si at det var et lykketreff. Samtidig kan en måneekspedisjon ligne mye på et liv, med sin planlegging, fremskritt og endelige resultat. Jeg hadde ikke trodd at det skulle gå an å integrere Buzz Aldrins liv så tett i boken, når jeg startet utviklet det seg etterhvert.

Månestempel

ABC Nyheter:Er du redd for å bli stemplet som fyren som skriver om månelandinger?

Johan Harstad: Jeg tror man skal være forsiktig med å tro at jeg har alt for mye peiling på disse tingene. Mattias i boken er mer opptatt av månelandingen enn det Johan Harstad er. Det kan hende at jeg kommer til å skrive noe som har med universet igjen, og det kan hende at jeg aldri kommer til å gjøre det.

Jeg er forbauset over hvor mange journalister som ringer meg i forbindelse med jubileumet for månelandingen. En av de spurte om jeg hadde lest Buzz Aldrins nye selvbiografi. Jeg tenker at nei, jeg har lest to biografier av ham fra før. Det er grenser for hvor mye nytt som kan ha skjedd i fortiden hans siden den forrige.

ABC Nyheter:
Det ligger et stort resercharbeid bak både "Darlah" og "Buzz Aldrin..." Hvordan var det å fordype seg i det?

Johan Harstad: Særlig med "Buzz Aldrin..." brukte jeg uhorvelig mye tid og krefter på research. Jeg leste tusenvis av sider om Buzz og månelandingen. Til slutt følte jeg meg klar for en måneekspedisjon. Jeg har alltid vært fascinert av å dukke ned i materiale som jeg ikke vet noe om eller har forutsentninger for å forstå. "Darlah" har en del research i seg, men der blander jeg i mye større grad fakta og sludder.

Buzz på TV

ABC Nyheter: Nå skal Buzz Aldrin gis ut i USA. Hva føler du i forhold til at han snart kan lese boken din?

Johan Harstad: Jeg aner ikke om fyren leser bøker i de hele tatt. Jeg har et nokså uproblematisk forhold til det. Det kan hende at han syntes at det er underholdende. Det kan hende at han blir såret. Boken ble aldri skrevet for han. Så lenge han ikke saksøker noen er jeg helt fornøyd.

TV-serien "Buzz Aldrin hvor ble det av deg i alt mylderet" er en produksjon for NRK med planlagt sendetid til neste år. Regissør er Geir Henning Hopland og Pål Sverre Valheim Hagen har hovedrollen som Mattias.

ABC Nyheter: Hvordan er det å være til stede under innspillingen av tv-serien?

Johan Harstad: Jeg har sett litt bilder og opptak og er veldig positivt overrasket. Jeg har hatt stor tro på regissøren og skuespillerne fra begynnelsen, og det er fint å se at fargene og landskapet er slik jeg har tenkt. Jeg skal ikke henge rundt på settet i dagevis. De skal få lov til å jobbe i fred. Det er fascinerende at mennesker blir i den grad beveget av det jeg har laget. Det skal man være ydmyk for. Man håper at det en selv lager skal også få andre til å få lyst til å lage ting. Dessuten er det alltid fint å være tilbake på Færøyene.

ABC Nyheter: Regissøren må jo nødvendigvis lage sin egen tolkning av boken som du har skrevet. Er du komfortabel med det?

Johan Harstad: Jeg er helt åpen for det. Jeg har hele tiden vært tydelig på det og sagt at de kan gjøre akkurat det de vil. Jeg tror at det er viktig å ha den friheten for å få den entusiasmen man trenger for å lage en god tv-serie. Det blir en tolkning mer enn en ren avbildning av romanen. Jeg tror nok at de som holder på å lage tv-serien er nokså fornøyde med at jeg er grei å ha med å gjøre. Jeg sitter ikke på skuldrene deres.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
17:21 Tre personer involvert i trafikkulykke i Troms17:15 Avviser Ernas plan for barna i fangeleire16:52 Israel har begynt angrep mot Hamas-mål på Gazastripen16:50 May: Fortsatt ikke nok støtte til å få vedtatt brexit-avtalen16:28 Fikk ikke kjøre videre slik – fører anmeldt for flere forhold16:26 Trump vil offisielt anerkjenne Golanhøydene som en del av Israel16:15 Viking Sky-rederiet beklager15:35 Advokat: Frode Berg-rettssaken starter 2. april15:09 Nike fikk bot på 120 millioner fra EU15:08 Beklager etter feilaktig å ha erklært kvinne død15:07 Ber Viking-rederen bli med og betale skatt14:59 Telenor ga Berit Svendsen sluttpakke på 6,8 millioner14:55 Nordmenn dropper hytta i påsken14:34 Flykaprer saksøker Norge for å få opphold14:22 Sovende soldat i telt ble overkjørt av stridsvogn14:16 Ny bunnotering for «Skavlan»14:13 Vil ikke kommentere nye dopingpåstander14:12 Kurdiske opprørere vil ha internasjonal IS-domstol14:05 Trump vil la Barr avgjøre offentliggjøring av rapport13:52 Nordea hever rentene13:38 Hjelpetelefon for europeere i brexitnød13:16 Bjørgen ble mamma igjen12:55 Kripos sender etterforskere til Etiopia etter flystyrt12:55 Lagerbäck stoler på Sverige-Janne12:47 Torskefiske blir forbudt langs kysten fra Telemark til svenskegrensen12:23 Rogaland SV foreslår å avvikle bompenger12:12 Russland fryder seg over rapport11:48 Proffbokser priser seg heldig som overlevde stuntet11:44 Sumaya Jirde Ali tildelt ytringsfrihetspris11:42 Ødegaard sto over landslagets trening11:42 Passasjer skadd da førerløs buss begynte å trille11:27 Russisk mann forsøkte å smugle neddopet orangutang11:15 Første viktige kamp mot Sverige på 41 år11:13 – Kristoffersen har ikke forstått den norske idrettsmodellen11:06 Hvis han ikke var skyldig, hva hadde han å frykte?10:51 Cruisepassasjerer: – Vi er evig takknemlig til Norge10:22 Fullt på Ullevaal under Sverige-kampen09:57 To unge menn tiltalt for to grove ran i Oslo09:35 Øyner 60 millioner for Bygdøy-luksus09:24 Fembarnsfar tiltalt for voldtekt av to av sine barn09:14 Ny forskning: Menneskekroppen kan ha evnen til å sanse jordas magnetfelt09:12 Nasdaq utsetter svarfristen på sitt bud på Oslo Børs08:50 Kristoffersen-advokat: – Skiforbundet står til knærne i misbruk08:45 Klæbo og Østberg hentet millioner i premiepenger07:52 Kvinne med barnevogn overfalt – politiet ber om tips07:44 – Turistbusser får ikke kjøre i Oslo sentrum07:22 Løfshus ser fram til familiehelger etter 15 år i verdenscupsirkuset07:05 Netanyahu lover svar på rakettangrep06:37 Nordtveit tror på helt annet kampbilde mot Sverige06:31 Flere juridiske floker venter for Trump06:15 Undersøkelser av Viking Sky begynner mandag06:02 20 år siden NATO bombet Serbia06:00 Thingnes Bøs supersesong: har gått inn 4,5 mill. i premiepenger05:50 Dette skjer i dag05:35 Norge har tatt imot atomavfall fra andre land05:30 Dette skjedde i natt05:00 – Næringslivet må ansette folk som har falt utenfor arbeidsmarkedet04:56 Ardern kunngjør offentlig gransking av Christchurch-angrep04:38 Orbán ut mot EU etter utestengelse04:30 Fire år med bombekrig – Jemens barn betaler en høy pris04:25 Flere menn tiltalt for grovt ran, voldtekt og frihetsberøvelse04:11 Boeing inviterer til møte om 737 MAX03:28 Medlemsvekst i Grønn Ungdom etter klimaaksjon03:20 Kuppleder styrer trolig videre i Thailand02:45 Baby døde etter mislykket omskjæring i Italia02:41 Sjeføkonom: Boligen din blir mindre verdt de neste årene02:21 Lapp med New Zealand-referanse funnet etter branntilløp i amerikansk moské01:45 Sp vil ikke love rødgrønt kommunesamarbeid01:40 Flyangrep mot Gazastripen01:02 Flertall for strengere våpenlover i USA, viser måling00:58 To menn påkjørt av stjålet varebil i Telemark00:17 Russiske soldater og utstyr til Venezuela00:13 Nytt vikingskip funnet i Vestfold23:54 Romania og Honduras flytter sine ambassader til Jerusalem23:40 Kongressledere: Justisministeren er ikke objektiv23:35 Waras samboer klager VG inn for PFU21:55 – Vil utforske om det er liv på Triton21:52 Område i Oslo sentrum sperret etter funn av mistenkelig gjenstand21:45 Graham: – Dårlig dag for dem som håpet på Trumps fall21:34 To skadd, en av dem kritisk, etter å ha blitt påkjørt av stjålet varebil i Telemark21:19 Sp ligger an til å få flere ordførere enn Ap21:10 VG: Flere mulige årsaker til Sky Vikings lammende motorstans20:54 Mueller har ikke funnet bevis for sammensvergelse med Russland20:50 Mars blir den 100. måneden med temperatur over normalen på Svalbard20:30 Gillibrand: – Trump er en feiging20:26 Røe Isaksen skal sammenligne norske matvarepriser med utenlandske20:15 Gaza-dokumentar: Karma (20) har opplevd tre kriger20:00 Norge vant Golden League etter seier mot Frankrike19:38 Overlevende etter syklonen i Mosambik: – Vannet var fullt av slanger19:09 IS-krigere kommer ut av tunneler i Syria18:31 Australsk ektepar: Vi fryktet at det kunne være slutten17:52 VGs gransking offentliggjøres til uka17:27 Mali lover å oppløse milits etter massakre17:03 – Astrologi er ingen etterspurt kompetanse16:33 Cruisepassasjerer jublet da Viking Sky la til kai i Molde etter dramatisk døgn16:22 Klæbo rykket fra Bolsjunov og vant verdenscupen16:20 Molde gjør seg klar for cruisepassasjerer16:02 Mann som ble skutt av politiet, har ikke villet la seg avhøre15:58 Fem millioner ber May avlyse brexit15:53 USAs justisminister forbereder Mueller-notat
Siste nytt
17:21NorgeTre personer involvert i trafikkulykke i Troms17:15NorgeAvviser Ernas plan for barna i fangeleire16:52VerdenIsrael har begynt angrep mot Hamas-mål på Gazastripen16:50NorgeMay: Fortsatt ikke nok støtte til å få vedtatt brexit-avtalen16:28MotorFikk ikke kjøre videre slik – fører anmeldt for flere forhold16:26VerdenTrump vil offisielt anerkjenne Golanhøydene som en del av Israel16:15NorgeViking Sky-rederiet beklager15:35VerdenAdvokat: Frode Berg-rettssaken starter 2. april15:09PengerNike fikk bot på 120 millioner fra EU15:08Helse og livsstilBeklager etter feilaktig å ha erklært kvinne død15:07PengerBer Viking-rederen bli med og betale skatt14:59PengerTelenor ga Berit Svendsen sluttpakke på 6,8 millioner14:55ReiseNordmenn dropper hytta i påsken14:34NorgeFlykaprer saksøker Norge for å få opphold14:22VerdenSovende soldat i telt ble overkjørt av stridsvogn14:16KulturNy bunnotering for «Skavlan»14:13SportVil ikke kommentere nye dopingpåstander14:12VerdenKurdiske opprørere vil ha internasjonal IS-domstol14:05PolitikkTrump vil la Barr avgjøre offentliggjøring av rapport13:52PengerNordea hever rentene13:38VerdenHjelpetelefon for europeere i brexitnød13:16SportBjørgen ble mamma igjen12:55VerdenKripos sender etterforskere til Etiopia etter flystyrt12:55SportLagerbäck stoler på Sverige-Janne12:47NorgeTorskefiske blir forbudt langs kysten fra Telemark til svenskegrensen12:23MotorRogaland SV foreslår å avvikle bompenger12:12VerdenRussland fryder seg over rapport11:48NorgeProffbokser priser seg heldig som overlevde stuntet11:44KulturSumaya Jirde Ali tildelt ytringsfrihetspris11:42SportØdegaard sto over landslagets trening11:42NorgePassasjer skadd da førerløs buss begynte å trille11:27VerdenRussisk mann forsøkte å smugle neddopet orangutang11:15SportFørste viktige kamp mot Sverige på 41 år11:13Sport– Kristoffersen har ikke forstått den norske idrettsmodellen11:06StemmerHvis han ikke var skyldig, hva hadde han å frykte?10:51NorgeCruisepassasjerer: – Vi er evig takknemlig til Norge10:22SportFullt på Ullevaal under Sverige-kampen09:57NorgeTo unge menn tiltalt for to grove ran i Oslo09:35PengerØyner 60 millioner for Bygdøy-luksus09:24NorgeFembarnsfar tiltalt for voldtekt av to av sine barn09:14Helse og livsstilNy forskning: Menneskekroppen kan ha evnen til å sanse jordas magnetfelt09:12PengerNasdaq utsetter svarfristen på sitt bud på Oslo Børs08:50SportKristoffersen-advokat: – Skiforbundet står til knærne i misbruk08:45SportKlæbo og Østberg hentet millioner i premiepenger07:52NorgeKvinne med barnevogn overfalt – politiet ber om tips07:44Reise– Turistbusser får ikke kjøre i Oslo sentrum07:22SportLøfshus ser fram til familiehelger etter 15 år i verdenscupsirkuset07:05VerdenNetanyahu lover svar på rakettangrep06:37SportNordtveit tror på helt annet kampbilde mot Sverige06:31VerdenFlere juridiske floker venter for Trump06:15NorgeUndersøkelser av Viking Sky begynner mandag06:02Verden20 år siden NATO bombet Serbia06:00SportThingnes Bøs supersesong: har gått inn 4,5 mill. i premiepenger05:50NorgeDette skjer i dag05:35NorgeNorge har tatt imot atomavfall fra andre land05:30NorgeDette skjedde i natt05:00Penger– Næringslivet må ansette folk som har falt utenfor arbeidsmarkedet04:56VerdenArdern kunngjør offentlig gransking av Christchurch-angrep04:38PolitikkOrbán ut mot EU etter utestengelse04:30VerdenFire år med bombekrig – Jemens barn betaler en høy pris04:25NorgeFlere menn tiltalt for grovt ran, voldtekt og frihetsberøvelse04:11VerdenBoeing inviterer til møte om 737 MAX03:28PolitikkMedlemsvekst i Grønn Ungdom etter klimaaksjon03:20PolitikkKuppleder styrer trolig videre i Thailand02:45VerdenBaby døde etter mislykket omskjæring i Italia02:41PengerSjeføkonom: Boligen din blir mindre verdt de neste årene02:21VerdenLapp med New Zealand-referanse funnet etter branntilløp i amerikansk moské01:45PolitikkSp vil ikke love rødgrønt kommunesamarbeid01:40VerdenFlyangrep mot Gazastripen01:02VerdenFlertall for strengere våpenlover i USA, viser måling00:58NorgeTo menn påkjørt av stjålet varebil i Telemark00:17VerdenRussiske soldater og utstyr til Venezuela00:13NorgeNytt vikingskip funnet i Vestfold23:54VerdenRomania og Honduras flytter sine ambassader til Jerusalem23:40VerdenKongressledere: Justisministeren er ikke objektiv23:35NorgeWaras samboer klager VG inn for PFU21:55Verden– Vil utforske om det er liv på Triton21:52NorgeOmråde i Oslo sentrum sperret etter funn av mistenkelig gjenstand21:45VerdenGraham: – Dårlig dag for dem som håpet på Trumps fall21:34NorgeTo skadd, en av dem kritisk, etter å ha blitt påkjørt av stjålet varebil i Telemark21:19PolitikkSp ligger an til å få flere ordførere enn Ap21:10NorgeVG: Flere mulige årsaker til Sky Vikings lammende motorstans20:54VerdenMueller har ikke funnet bevis for sammensvergelse med Russland20:50NorgeMars blir den 100. måneden med temperatur over normalen på Svalbard20:30VerdenGillibrand: – Trump er en feiging20:26PolitikkRøe Isaksen skal sammenligne norske matvarepriser med utenlandske20:15VerdenGaza-dokumentar: Karma (20) har opplevd tre kriger20:00SportNorge vant Golden League etter seier mot Frankrike19:38VerdenOverlevende etter syklonen i Mosambik: – Vannet var fullt av slanger19:09VerdenIS-krigere kommer ut av tunneler i Syria18:31NorgeAustralsk ektepar: Vi fryktet at det kunne være slutten17:52NorgeVGs gransking offentliggjøres til uka17:27VerdenMali lover å oppløse milits etter massakre17:03Politikk– Astrologi er ingen etterspurt kompetanse16:33NorgeCruisepassasjerer jublet da Viking Sky la til kai i Molde etter dramatisk døgn16:22SportKlæbo rykket fra Bolsjunov og vant verdenscupen16:20NorgeMolde gjør seg klar for cruisepassasjerer16:02NorgeMann som ble skutt av politiet, har ikke villet la seg avhøre15:58VerdenFem millioner ber May avlyse brexit15:53VerdenUSAs justisminister forbereder Mueller-notat
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus