Dette landet er billigst i Europa

Makedonia er det billigste landet i Europa etterfulgt av Bulgaria, Bosnia-Hercegovina og Serbia. (Foto: Scanpix)
Makedonia er det billigste landet i Europa etterfulgt av Bulgaria, Bosnia-Hercegovina og Serbia. (Foto: Scanpix)

I en ny prisnivåundersøkelse kommer det frem hvilke land som er billigst og dyrest i Europa.

(ABC Nyheter): Makedonia troner på topp som det rimeligste landet å feriere i, tett fulgt opp av Bulgaria, Bosnia-Hercegovina og Serbia. Det viser en fersk undersøkelse fra Eurostat, EUs statistikkorganisasjon.

Ikke uventet er det Danmark og Norge som er klart dyrest i klassen, etterfulgt av Sveits på en tredjeplass.

I prisnivåindeksen for varer og tjenester i 2008 topper Danmark totalt sett med 141 i variasjonskoeffisient, Norge med 139 og Sveits med 130. Aller billigst i de tolv kategoriene er Bosnia-Hercegovina (56), Bulgaria (51) og Makedonia (47).

Norge er dyrest i seks av 12 kategorier og Makedonia er billigst i åtte av 12. Mellom de to landene er differansen størst på alkoholdige drikkevarer og tobakk.

En som merker prisforskjellen mellom Norge og Makedonia er ambassadesekretæren på Den norske ambassaden i Skopje.

- Her nede er det jo et prisnivå av en annen verden! Resultatet er ikke overraskende for å si det sånn, konkluderer Herman Baskår overfor ABC Nyheter.

- «Alt» langt unna makedoniske priser

Norge er dyrest på «matvarer og alkoholfrie varer», «alkoholholdige drikkevarer og tobakk», «klær», «skotøy», «transporttjenester» og «hotell- og restauranttjenester», men Danmark er dyrere på «elektrisitet, fyringsolje og annet brensel» og «kjøp av egne transportmidler». Resterende kategorier fylles opp av Malta, Island og Spania.

På billiglisten er Makedonia på topp i de fleste kategorier, men må se seg slått av Bulgaria (hotell/restaurant), Serbia (post- og tele), Romania (egne transportmidler) og Storbritannia (audiovisuelt utstyr).

Lurer du på prisnivået for landet du skal reise til i sommer? Se hele listen på SSBs nettsider.

- Jeg var nylig på ferie og kjørte fra Norge og ned til Makedonia. Da stoppet jeg i de fleste landene på veien og prisnivået ligger veldig langt unna makedoniske priser, sier Baskår ved ambassaden.

Debatt: Hva syns du om prisnivået i Europa? Si din mening i kommentarfeltet i bunnen av artikkelen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Danmark og Norge har høyest prisnivå i Europa. Makedonia er billigst.Danmark og Norge har høyest prisnivå i Europa. Makedonia er billigst.

Øl for 7 kroner

Men til tross for et meget lavt prisnivå er det få norske turister som reiser til Europas billigste land.

- Det går jo ikke noe charterfly og det er relativt dyre flypriser for å komme hit. Likevel er Makedonia et fantastisk land og turistene som kommer hit vil gjerne ha landet for seg selv, sier Baskår som blant annet kan lokke med svale innsjøer og en sommertemperatur på rundt 35 grader.

- Det er ikke billigere her nede for elektronisk utstyr, men mat, restaurantbesøk, alkohol og sigaretter koster nærmest ingenting, informerer Baskår.

Eksempelvis må man ut 70-80 kroner i Norge for en 20 pakning sigaretter, men i Makedonia får du samme produkt til 8-9 kroner. En øl koster fra 7 kroner og oppover.

Hardt rammet

Den tidligere jugoslaviske republikken Makedonia ble godkjent som søkerland til EU i 2005, men har ennå ikke fått ja til å bli med i unionen. Landet vil også inn i Nato, men den godkjennelsen lar også vente på seg.

- Det kom et løfte i går om makedonierne trolig vil få passfrihet i EU fra 1. januar. Fram til nå har man trengt visum til de fleste land man skal besøke, informerer Baskår som kan melde om at finanskrisen har truffet Makedonia hardt.

Høye priser skremmer utenlandske turister. (Foto: Scanpix)Høye priser skremmer utenlandske turister. (Foto: Scanpix)

- Arbeidsløsheten har gått opp enda mer og folk som bor her merker virkelig de dårlige tidende, sier Baskår.

- Ikke så dyrt i hotell-Norge

En av hovedgruppene Norge er aller dyrest i er under hotell- og restauranttjenester. Her ligger prisnivået 68 prosent over gjennomsnittsnivået i EU-landene. Innovasjon Norge skylder hovedsakelig på dyr alkoholholdig drikke på restauranter.

- Det å bo på hotell i Norge er ikke så mye dyrere enn i andre land. Det er å gå på restaurant som koster mye og det skyldes alkoholprisene, melder reiselivsdirektør Per Arne Tuftin til ABC Nyheter.

Når det gjelder hotellprisene utdyper Tuftin følgende:

- I Norge er det billig å bo på et godt hotell, men det er dyrt å bo på et hotell som ikke er så bra. Prisdifferansen er mindre enn andre land, konkluderer han og er fullt klar over ryktet om «dyre Norge».

- Det er først og fremst prisene på vin og øl turistene henger seg oppi. Prisnivået i Norge har økt mindre enn andre land de siste årene og det er andre land som har blitt betydelig dyrere, mener Tuftin.

I 2006 kom 3,1 millioner utenlandske turister til Norge. I 2007 var tallet 3,3 millioner, mens fjoråret falt til 3,2 millioner. Finanskrise og svineinfluensa gjør at Innovasjon Norge regner med et fall på 5-10 prosent i år.

Annonse
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus