90 millimeter nedbør på ett døgn

Sommerværet lar vente på seg. Det bilr bygevær hele neste uke, men ikke like ille som på Sørlandet i helgen. Foto: SCANPIX
Sommerværet lar vente på seg. Det bilr bygevær hele neste uke, men ikke like ille som på Sørlandet i helgen. Foto: SCANPIX
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pHelgeværet er ikke akkurat å hoppe i taket over. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kort fortalt:

- Det blir dårlig vær i Sør-Norge i helgen, mens nordlendingene får rimelig bra vær, sier vakthavende meteorolog i Meteorologisk Institutt, Øyvind Johnsen, til ABC Nyheter.

Kraftige nedbørsmengder

Alle som ønsket seg en solfylt helg på Sørlandet, må nok ønske om igjen. Meteorologene i Meteorologisk institutt anslår drøye 80 millimeter i løpet av 24 timer.

Modellene antyder at det kan komme mellom 60 og 105 millimeter nedbør fra natt til lørdag og 24 timer frem i tid.

- Hvor kraftig det ender med å bli, får vi nå se. Men det blir uansett betydelig med nedbør i Sør-Norge, samt deler av Telemark og Rogaland, sier Johsen.

- Lavtrykket kommer inn over sørlandet sent fredag kveld eller natt, sier Johsen.

Går fri på søndag

Sent fredag kveld vil nedbøren komme inn over Rogaland og Agder, og skyene vil så tømme seg over Agder-fylkene, og muligens over Telemark.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Lavtrykket beveger seg nord-øst i løpet av lørdagen, noe som medfarer en fuktig lørdagskveld søndag på Østlandet.

- På søndag går nok Sørlandet fri, og solen vil titte litt frem. Lavtrykket beveger seg da nordover. Utpå søndagen er det bare de nordligste delene av Østlandet som vil oppleve betydelig med nedbør, sier Johsen.

Bygevær fremover

Han tviler på at temperaturene vil stige noe særlig de neste to ukene, men forteller at de områdene som går fri av lavtrykket de neste dagene vil oppleve en noe hetere værtype.

- Ellers ser vi for oss bygevær utover hele neste uke, slik det har vært den siste tiden. Vi vil ha en ustabil værtype også fremover, sier han.

Varmere august

Sesongvarselet til Meteorologisk Institutt for perioden august-oktober 2009 viser temperatur over temperaturnormalen for hele landet.

Størst er temperaturavviket for Nordland, Troms og deler av Finnmark med vel 1 grad over normalen, skriver met.no på sine nettsider.

For landet for øvrig er avviket mellom 0.5 og 1 grad over. Normalen som vi sammenlikner med er gjennomsnittstemperatur i perioden 1961-1990. Denne perioden var noe kjøligere enn de siste tiårene har vært.