Barn avhøres alene i asylsaker

Artikkelen fortsetter under annonsen

<pBarn helt ned i 6-årsalderen som kommer alene som asylsøkere, går rett i avhør hos Politiets utlendingsenhet (PU) uten verge. Advokatforeningen reagerer og kaller det brutal behandling.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

PU får nå kraftig kritikk fra flere hold for måten de yngste asylsøkerne behandles på, skriver Dagsavisen.

Det som i utgangspunktet skal være en enkel registrering av personalia, familierelasjoner og reiserute før selve asylprosessen starter, har utviklet seg til det rettssikkerhetsutvalget i Advokatforeningen kaller et regelrett avhør.

Undersøkelser som foreningen har foretatt, viser at avhørene blir foretatt uten hjelpeverge til stede, og at de kan ta over fem timer. Det yngste barnet som er blitt avhørt, skal bare ha vært seks år gammelt.

– Barna utsettes for en brutal behandling, sier leder i rettssikkerhetsutvalget, Arild Humlen.

Etter en gjennomgåelse av saksdokumenter viser det seg at PU i samtlige saker har gått inn på asylgrunnlaget under registreringen, til tross for at dette ikke skal forekomme under en ren registering.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er bevis for en fast praksis, mener Humlen.

Både Norsk organisasjon for asylsøkere og Redd Barna mener at det er kritikkverdig at avhør blandes inn i en registering, og ønsker en forklaring fra utlendingsmyndighetene.

Sjefen for PU, Ingrid Wirum, mener at registreringen av asylbarna foregår slik den skal og i tråd med retningslinjene fra Utlendingsdirektoratet. (©NTB)