- Ni millioner plater solgt etter Jacksons død

EVIG TRIUMFMARSJ: Michael Jacksons bortgang ble like storslått som artistens musikalske karrière. Sony Music har solgt over ni millioner eksemplarer fra Jacksons musikkolleksjon i løpet av tre uker etter artistens død. FOTO: Scanpix
EVIG TRIUMFMARSJ: Michael Jacksons bortgang ble like storslått som artistens musikalske karrière. Sony Music har solgt over ni millioner eksemplarer fra Jacksons musikkolleksjon i løpet av tre uker etter artistens død. FOTO: Scanpix

<p«Kongen av pop» triumferer på salgslistene verden over.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«The Essential» er det mest solgte Jackson-albumet i Norge etter artistens bortgang.«The Essential» er det mest solgte Jackson-albumet i Norge etter artistens bortgang.

Michael Jacksons popularitet viser ingen tegn til å avta. Tvert imot har salget av cd-er, dvd-er og mp3-er skutt til værs de to siste ukene.

«Kongen av pop» døde i Bel Air 25. juni, og i løpet av de syv påfølgende dagene ble det solgt om lag to millioner eksemplarer av Jacksons musikk.

Nå, drøye tre uker etter hans bortgang, har plateselskapet Sony Music solgt over ni millioner eksemplarer fra Jacksons musikkolleksjon på verdensbasis, melder Los Angeles Times.

Les også: LaToya: - Jeg vet hvem som gjorde det

15 millioner på vei

Etterspørselen etter artistens musikk har naturligvis vært størst i USA. I løpet av den siste uken har amerikanske kjøpere sikret seg 1,1 millioner eksemplarer av musikk fra Jacksons katalog, og tilsvarende for hele perioden er 2,3 millioner eksemplarer, skriver den amerikanske informasjonstjenesten Nielsen SoundScan.

Sony Music varslet i forrige uke at de i den nærmeste tiden vil trykke opp 15 millioner cd-er og dvd-er med Michael Jacksons musikk, slik at forhandlere verden over kan få dekket den voldsomme etterspørselen. Dessuten er det ventet at plateselskapet vil gi ut hele kolleksjoner gjennom ulike kampanjer.

Dominerer hitlistene

Også i Norge har salget av plater fra den avdøde artisten gått strålende.

Motown-mogul Berry Gordy mener Jackson er den største entertaineren verden noensinne har sett.Motown-mogul Berry Gordy mener Jackson er den største entertaineren verden noensinne har sett.

Tre av artistens plateutgivelser er å finne blant de 40 mest solgte albumene denne uken, samtidig som hele åtte singler pryder VGs Topp 20-liste.

- Vi har solgt rundt 80.000 plater og dvd-er siden Michaels bortgang, og det har vi gjort uten å ha gått ut med kampanjer, i respekt for artisten. Selvsagt har det høye platesalget direkte sammenheng med artistens bortgang, sier Fred Eng, strategisk markedsdirektør i Sony Music Norge til ABC Nyheter.

Til sammenligning har Aleksander Rybak brukt syv uker på å selge rundt 100.000 eksemplarer av sitt debutalbum, mens kvartetten Lind, Fuentes, Nilsen og Holm har i løpet av fire uker solgt 60.000 eksemplarer av albumet «Halleluja vol. 2».

Større enn Elvis?

Musikkeksperter verden over har for lengst hevdet at Jackson er den største musikkartisten noensinne, uansett musikksjanger. Av flere medier blir han målt opp mot og veid tyngre enn Elvis.

- Elvis var først og fremst kjent for sin stemmeprakt. Michael Jackson var ikke bare kjent for sin «mind-blowing» sang og eksepsjonelle dans, men også for sitt brennende ønske om å gjøre verden til et bedre sted å leve i. Det er urimelig å sette de to artistene opp mot hverandre, skriver New York Daily News.

Motown-grunnlegger Berry Gordy er ikke i tvil om hvem han mener er den største artisten gjennom tidene.

- Michael har vært en stor entertainer siden han var syv år. Ikke bare var han kjent for sin sang, men også for sin fremragende dans og sceneopptreden. Han endret vår oppfatning av hva musikken innebærer, og han har knust alle salgsrekorder gjentatte ganger. For meg er han utvilsomt den største entertaineren verden noensinne har sett, sier Berry i Times Magazine.

Personvernpolicy