Utsetter barna for H1N1-smitte

Slik ser det ut - viruset som har kostet 17 personer livet i Storbritannia. Dette er det opprinnelige H1N1-viruset i mikroskopet. Foto: AP
Slik ser det ut - viruset som har kostet 17 personer livet i Storbritannia. Dette er det opprinnelige H1N1-viruset i mikroskopet. Foto: AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pAustralske og britiske foreldre følger gammel oppskrift for egenvaksinasjon. - En dårlig idé, mener medisinerne.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

En rekke australske og britiske familier opplever nå svineinfluensaen som følge av at de selv har valgt å utsette barn for smitte, slik at de skal utvikle immunitet mot sykdommen.

Fenomenet ble beskrevet av BBC NEWS allerede sent i juni, og medisinere advarte allerede da mot praksisen.

- Det er et temmelig mildt virus, men folk blir fremdeles syke og det er en viss dødelighet, sa styreformann Richard Jarvis i den britiske legeforeningen til kanalen da.

9700 smittet i Storbritannia

Men alle leser tydeligvis ikke BBC på nett, for antallet infeksjoner har eksplodert i øylandet. 9700 er smittet, 17 personer er så langt døde, av dem er særlig en ellers frisk seksåring blant ofrene. Det er ikke kjent om hun deltok på en smittefest, men det er kjent av praksisen forekommer i Storbritannia, og det er en av grunnene til at landet nå har det tredje høyeste antallet smittede i verden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tanken bak er velprøvd, og basert på sykdommer der det ikke finnes noen vaksine - foreldre utsetter sine barn, særlig unge jenter, for rubellasmitte i ung alder, slik at de ikke får sykdommen senere i livet, noe som kan medføre langt høyere risiko.

Noe av den samme tankegangen ligger bak «swine flu parties». H1N1-sykdommen er blitt sammenliknet med spanskesyken, som først smittet i en form med middels dødelighet, men som kort tid etter muterte til en svært dødelig form. Derfor har foreldre i Storbritannia og Australia ønsket å gi sine barn sykdommen nå, mens den ennå er mild.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Ingen god idé

Professor i samfunnsmedisin, Steinar Westin, mener det ikke er noen god idé.

- Grunnen til det er todelt. For det første er dette en god strategi når det ikke finnes noen vaksine. Men vi har vaksine på vei, og nå er det en veldig fornuftig strategi å gjøre alt vi kan for å bremse utbruddet, slik at færrest mulig blir syke. For det andre aner vi ikke om viruset vil mutere, om det kommer tilbake i en mildere eller hardere form, eller om det blir verre til høsten. Dette er bare en hypotese basert på spanskesyken, sier Westin til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge opplever heller ingen bølge av smittede, slik Storbritannia nå kan se ut å være på vei mot. Landets alle 70 smittede er isolert.

- Det er en interessant hypotese, men det er ikke grunn god nok til å spre den sykdommen så mye man kan, sier han.

- Ingen krise om noen få blir syke nå

Smittevernernoverlege Max Jens Holm i Stavanger er enig med Westin, men har lurt på om det ville være fordelaktig om iallfall noen ble syke tidlig i høst, slik at de var klare når det virkelig trengs.

- Om en hel del helsepersonell blir smittet nå, er de friske når det trengs. Om noen få blir syke nå er det ikke noen krise, for det er ikke så stor trengsel på legevaktene. Problemet er at om mange blir syke samtidig blir det problemer med bemanningen, sier Holm.

Han presiserer at han ikke vil støtte noe tiltak for å få igang smitten.

- Vi får vaksine i november, og rundt den tiden vil alle i Norge få tilbud om en sprøyte. Da kommer vi trolig midt i den første bølgen, sier han.

76 personer er så langt rapportert smittet i Norge.