EU-avstemning utsatt på Island

Artikkelen fortsetter under annonsen

<pEtter mange dager med intens debatt ble det onsdag innkalt til avstemming i Alltinget i Reykjavik om hvorvidt Island skal søke EU-medlemskap. Men avstemningen er nå utsatt til torsdag.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I en e-post fra presidentskapet varslet de 63 representantene i Alltinget om at en avstemning ville kunne holdes i 20-tiden norsk tid, men da klokken passerte 20.30 var det fortsatt ti talere igjen på talerlisten.

Dette behøver ikke bety så mye om partiene bestemmer seg for å avbryte debatten. Et møte med statsministeren, finansministeren og de øvrige partilederne pågikk, og møtet kunne ta en beslutning om å avbryte debatten og gå til avstemning. 50 av Alltingets 63 medlemmer var til stede i huset, og en avstemning kunne derfor komme på kort varsel, fikk NTB opplyst i Alltinget.

Men klokken 22.00 norsk tid fikk NTB beskjed fra Alltinget om at avstemningen er utsatt til torsdag klokka 12.00.

Uklart

Det var onsdag ettermiddag fortsatt uklart om statsminister Jóhanna Sigurdardóttir ville få det nødvendige flertallet på plass slik at hun kan levere EU-søknaden på EUs utenriksministermøte 27. juli.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Et springende punkt er om tilstrekkelig mange av representantene til Sigurdardóttirs koalisjonspartner De venstregrønne vil stemme for å sende søknaden, eller i stedet støtte opposisjonens forslag om at en søknad vil kreve en folkeavstemning først.

Borgerbevegelsen

Tre av de fire representantene til protestpartiet Borgerbevegelsen, som sprang ut av vinterens massive demonstrasjoner mot myndighetene etter finanskollapsen på øya, har dessuten truet med å velte det antatte flertallet for søknaden.

I tirsdagens debatt varslet de tre at de ville stemme for opposisjonens forslag hvis ikke regjeringen reforhandler en omstridt tilbakebetalingsavtale til britiske og nederlandske ofre for kollapsen i banken Icesave.

Avtalen innebærer at Island skal tilbakebetale 34 milliarder kroner over en periode på 15 år, noe som har vakt sterke reaksjoner på Island. (©NTB)