Vil dumpe elever fra førsteklasse

Mazyar Keshvari (FrP) i Stortingets vandrehall. Foto: Andreas H. Lunde
Mazyar Keshvari (FrP) i Stortingets vandrehall. Foto: Andreas H. Lunde
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pStortingskandidat Mazyar Keshvari (Frp) vil at førsteklassinger må gjennom opptakskrav for å begynne i andreklasse.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Slik vil Keshvari styrke den norske skolen fra første skoledag.

- I FrP mener vi at det må stilles krav allerede fra barneskolen, og jeg er glad for at Høyre støtter dette. For min del mener jeg at vi kunne gått lengre, og at elever bør gå førsteklasse om igjen dersom de ikke kan det de skal.

- Du mener at førsteklassinger må kvalifisere seg for å begynne i andre klasse?

- Ja, det mener jeg. Det er bedre enn at elever går ni år på skolen og så oppdager man: Oi, han kan ikke lese ordentlig. Oi, han kan ikke skrive ordentlig, sier Keshvari til ABC Nyheter.

Dagens ordning skaper tapere

- Men ville ikke dette være en oppskrift for flere skoletapere?

- Nei, det er dagens ordning som er en oppskrift for skoletapere. Hvis du ikke kan lese, skrive og bøye verb i 3. klasse, er ikke det noe som retter seg opp i sjette klasse. Det er bedre å rette det opp med en gang. Denne automatikken du har i dag med at du starter i første og avslutter i 10. klasse skaper tapere, sier Keshvari.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han viser blant annet til den mye omtalte Pisa-undersøkelsen der den norske skolen havner på jumboplass blant OECD-landene.

Keshvari er på femteplass på Oslo-lista før høstens stortingsvalg.

- Dårlig tiltak

Kunnskapsminister Bård Vegard Solhjell (SV) kaller forslaget dumping av førsteklasseelever, og en sikker måte å få flere skoletapere.

- Jeg tror det vil være den sikreste måten å skape skoletapere, å fortelle en førsteklassing at de ikke er flinke nok til å starte i andreklasse. Jeg kjenner ikke til noe skolesystem der man så tidlig dumper elever, sier Solhjell til ABC Nyheter.

- Forskning viser at det er blant de dårligste tiltakene og har negativ effekt på folks læring. Det virker så demotiverende å bli dumpet, sier Solhjell.