- Faren over for Sydney

Skjelvet målte 7,8 på Richters skala og hadde sitt episenter hundre kilometer av byen Invercargill på New Zealands South Island. Foto: USGS.gov
Skjelvet målte 7,8 på Richters skala og hadde sitt episenter hundre kilometer av byen Invercargill på New Zealands South Island. Foto: USGS.gov
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pTsunamivarsel etter storskjelv utenfor New Zealand..</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

SISTE: Australia har avlyst tsunamivarselet, etter at en mindre bølge på rundt 25 centimeter har truffet Tasmania. Det er ikke meldt om skader.

Et jordskjelv med episenter like utenfor vestkysten av New Zealand førte formiddagen onsdag norsk tid til et tsunamivarsel i Stellihavsregionen. Skjelvet målte 7,8 på Richters skala, og hadde potensial til å kunne skape en flodbølge

En havbøye ved New Zealand bekreftet at en flodbølge var på vei mot Australia, og Tsunami Warning Center i landet ba alle i flomutsatte områder om å komme seg til høyere grunn eller minst én kilometer inn i landet. På øya Lord Howe Island beordret myndighetene dessuten en fullstendig og umiddelbar evakuering fra kystområdene.

Lenge var det frykt for de svært tett befolkede områdene langs New South Wales-kysten sørøst i landet, men alt tyder nå på at tsunamien, som ble skapt av jordskjelvet ved New Zealand, har mistet kraften. Det foreligger fortsatt et varsel for småbåtene i området

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det ble målt en økning i havnivået på 17 centimeter, noe som ble tatt svært alvorlig av australske myndigheter.

Michael Roth, geofysiker på Norsar, Norges seismiske institutt fulgte utviklingen i Stillehavet nøye.

- Dette er stort jordskjelv med et stort episenter. Det interessante er hvilken mekanisme det har, det vil være utslagsgivende for hvordan det vil oppføre seg, sier Roth til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De blå feltene indikerer steder som nå trues av tsunamien. De røde angir svært høy fare, også innenlands. Oversikt: bom.gov.ausDe blå feltene indikerer steder som nå trues av tsunamien. De røde angir svært høy fare, også innenlands. Oversikt: bom.gov.aus

- Kan bli alvorlig

For å skape en flodbølge må jordskjelvet være i stand til å løfte havbunnen, og det må være en bevegelse opp eller ned, langt vertikalaksen. I tillegg må det være stort nok til at det løfter vannet.

- Hvis de har bøyebevegelser på over 15 centimeter, og hvis flere av dem viser det samme kan det bli alvorlig. På åpent hav er det bare snakk om noen få centimeter, men lenger inn vil grunnere havbunn føre til at vannet blir presset opp, og det kan være farlig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Voldsomt skjelv på ubebodd øy

Det massive jordskjelvet hadde episenter rundt 160 kilometer vest for byen Invercargill på New Zealands South Island. Skjelvet inntraff på den ubebodde øya Resolution Island vest i landet.

Skjelvet målte 7,8 på Richters skala. Ifølge varselet fra senteret har et jordskjelv på denne størrelsen «potensial til å skape en svært ødeleggende flodbølge som kan treffe kystlinjer i regionen nær episenteret innen timer eller minutter.»

Området sårbart for skjelv

Skjelvet ble ifølge kart og meldinger til USAs statlige geologisenter følt så langt borte som Timaru, på andre siden av øya, flere hundre kilometer unna.

På kysten av Sørøya midt mellom Invercargill har seks personer meldt fra «sterke bevninger», men lokalt politi sier de materielle skadene har vært minimale. Ingen er meldt skadet.

Episenteret ligger på en forkastning, og området er sårbart for skjelv, viser kart over regionen.

ABC Nyheter følger saken.