168 omkommet i flystyrt

Dette bildet, tatt av iransk TV, viser vrakrester fra ulykken. Det var et fly av typen Tupolev 154M som gikk ned ved byen Qazvin i nordvestre Iran. Foto: Scanpix/Press TV/Caspian Airlines
Dette bildet, tatt av iransk TV, viser vrakrester fra ulykken. Det var et fly av typen Tupolev 154M som gikk ned ved byen Qazvin i nordvestre Iran. Foto: Scanpix/Press TV/Caspian Airlines

<pAlle de 168 om bord omkom i flystyrten nordvest i Iran onsdag, melder statlige medier i Iran</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(ABC Nyheter): Passasjerflyet fra flyselskapet Caspian Airlines skal ha vært på vei fra Teheran til den armenske hovedstaden Jerevan da det styrtet utenfor landsbyen Jannatabad utenfor byen Qazvin nord for Teheran, melder CNN.

Flyet hadde 153 passasjer og 15 besetningsmedlemmer ombord da det styrtet klokken 09.33 norsk tid. Trolig skal alle ha omkommet i styrten.

De fleste ombord på flyet skal være armenske statsborgere.

Tupolev-styrt på Svalbard

- Flyet var fullstendig ødelagt og flyvraket brant. Alle ombord er sannsynligvis drept, sier Hossein Behzadpour, direktør for nødtjenestene i byen Qazvin til IRNA, ifølge Sky News.

Ifølge nyhetsbyrået AP skal flyet være av den russiske typen Tupolev 154M. Det skal være den samme flytypen som styrtet på Operafjellet på Svalbard 29. august 1996. 141 personer omkom i det som er den største flyulykken på norsk jord.

Produksjonen av flymodellen Tupolev 154 startet i 1970. Siden da har flymodellen styrtet hele 63 ganger, ifølge Aviasion Safety Network.

Versjonen 154M ble først produsert i 1984.

- En katastrofe

- Dette er en stor katastrofe. Vrakdeler fra flyet er spredd på over 200 kvadratkilometer, sier en talsmann for brannvesenet til iransk statlig TV.

Den statlige TV-kanalen Press TV var blant de første som viste bilder fra flystyrten. Flyet styrtet i en åker og et tykk røykteppe kan ses flere kilometer fra ulykkesområdet.


- Det var en eksplosjon som etterlot seg et ti meter dypt krater i jorda. Vi kunne ikke gjøre noe. Vi prøvde å slukke ilden som best vi kunne, melder brannvesenet.

Skylder på amerikanerne

Caspian Airlines er et russisk-iransk flyselskap som ble grunnlagt i 1993. Iranske myndigheter legger skylden for de mange flystyrtene på amerikanske myndigheter og hevder sanksjonene mot landet gjør det vanskelig å erstatte gamle flydeler.

Men ifølge nyhetsbyrået AP skal flyselskapet benytte seg av av russisk-produsert fly, og vedlikehold av disse skal ikke være hindret av amerikanerne.

Qazvin er den største byen i Qazvin-provinsen med sine 330.000 innbyggere. Byen ligger omlag 140 kilometer nordvest for hovedstaden Tehran.View Larger Map

Personvernpolicy