Ferdig med Mars-eksperiment

Tirsdag kunne seks marsfarerne smilende feire at 105 dager i isolasjon var over. De seks frivillige mennene har deltatt i en simulert romferd til planeten Mars. Her møter de pressen i Moskva 14. juli 2009. Foto: AFP / Scanpix.
Tirsdag kunne seks marsfarerne smilende feire at 105 dager i isolasjon var over. De seks frivillige mennene har deltatt i en simulert romferd til planeten Mars. Her møter de pressen i Moskva 14. juli 2009. Foto: AFP / Scanpix.

<pSeks europeiske menn kan endelig feire at de har kommet fram til «Mars» etter 105 dager isolert i en metallkapsel. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For 105 dager siden ble seks frivillige europeere isolert i en metallkapsel i Moskva for å simulere en romferd til planeten Mars. Tirsdag kunne de seks marsfarerne smilende forlate isolasjonen etter endt reise - uten at de noen gang har forlatt bakken.

Hensikten med eksperimentet var å studere de psykologiske konsekvensene av en lang romferd, og å se hvordan de frivillige deltakerne taklet isolasjonen, stress, hormonforandringer, søvn og humør i en boks på størrelse med en jernbanevogn.

I går slapp de seks «romfarerne» ut etter 105 dagers isolasjon. Neste eksperiment vil vare i 520 dager. Foto: AFP / Scanpix.I går slapp de seks «romfarerne» ut etter 105 dagers isolasjon. Neste eksperiment vil vare i 520 dager. Foto: AFP / Scanpix.

Ifølge BBC så de fire russerne, tyskeren og franskmannen som tok del i eksperimentet ut til å komme fra den lange «reisen» uten varige men.

Men like før de kunne forlate kapselen tirsdag, innrømmet det tyske besetningsmedlemmet at han hadde mistet alle begreper om tid.

Flere utfordringer

De seks mennene hadde ikke tilgang på fjernsyn eller Internett under eksperimentet, og all kommunikasjon med omverdenen foregikk gjennom kontrollsenteret på utsiden som også overvåket deltakerne med kameraer.

For å simulere tiden det vil ta for en melding å nå Jorda fra Mars, ble det lagt inn forsinkelser på opp til 20 minutter i kommunikasjonen med kontrollsenteret.

Deltakerne i eksperimentet fikk heller ikke forsyninger utenfra.

– Det vanskeligste var at reisen ikke var virkelig, fortalte russiske Sergei Ryazansky til pressen få timer etter at eksperimentet var over.

Forsøket skilte seg fra en virkelig Mars-ferd på to punkter:

For det første vil en virkelig reise til den røde planeten sannsynligvis ta to år. Og ettersom den simulerte romferden var høyst jordisk, fikk «astronautene» aldri opplevele vektløshet.

Viktig eksperiment

– Slike isolasjonsforsøk er viktige, men de har sin begrensning. De kan ikke simulere vektløshet og deltakerne vet at de kan få hjelp. Det får de ikke på en virkelig ferd, sa romfartsekspert Erik Tandberg ved Norsk Romsenter til nettstedet Romsenter.no da eksperimentet begynte i slutten av mars i år.

– Man kan bruke resultatene fra forsøket til å finne kriteriene for utvelgelse av de virkelige astronautene, som alder, kjønn, utdannelse, språk og kultur. Det er viktig for mennesker som skal bo tett på hverandre i et begrenset volum på en farefull ferd.

Selv om mange forskere hyller eksperimentet, har flere veteraner fra det russiske og det tidligere sovjetiske romprogrammet ytret skepsis i forhold til viktigheten av et slikt eksperiment.

– Dette er ikke noe annet enn en test for hvor lenge vanlige folk kan leve i isolasjon. Et slikt eksperiment gir oss bare en vag forståelse av interplanetære romferder, skrev den russiske kosmonauten Valentin Lebedev i en kommentar i avisen Sovietskaya Rossiya forrige måned.

Stor påkjenning

Det er ikke første gang forskerne isolerer mennesker over tid for å se hvordan de vil takle en romferd. På slutten av nittitallet endte et tilsvarende eksperiment i skandale, skriver nyhetsbyrået AP.

Da måtte forskerne avbryte «romferden» etter at den russiske kapteinen tvang til seg kyss fra et kvinnelig besetningsmedlem, mens deres to kollegaer braste sammen i en nevekamp som dekket veggene med blod.

Ifølge psykolog Olga Sjevtsjenko unngikk man konflikter denne gang takket være en travel timeplan og omfattende psykologisk trening. Hun legger imidlertid ikke skjul på at alle de seks deltakerne i eksperimentet ga uttrykk for at fraværet av natur og familiemedlemmer var en påkjenning.

Neste år blir eksperimentet utvidet til å vare 520 dager. Eksperimentet er et samarbeid mellom den europeiske romorganisasjonen ESA og Russlands institutt for biomedisinske problemer (IBMP).

Ifølge russiske romforskere er det lite trolig at de klarer å sende opp mennesker til Mars før i 2030.

Personvernpolicy