Hevder Israel tok lite hensyn til sivile i Gaza

<span style="border-collapse: separate; color: #000000; font-family: 'times new roman'; font-size: 16px; font-style: normal; font-variant: normal; font-weight: normal; letter-spacing: normal; line-height: normal; orphans: 2; text-indent: 0px; text-transform: none; white-space: normal; widows: 2; word-spacing: 0px" class="Apple-style-span"><span style="color: #003366; font-family: Myriad" class="Apple-style-span">– Hvis du ikke er sikker, så skyt. Det skal ha vært beskjeden israelske soldater fikk under Gaza-krigen. Illustrasjonsfoto: Scanpix<br></span></span>
– Hvis du ikke er sikker, så skyt. Det skal ha vært beskjeden israelske soldater fikk under Gaza-krigen. Illustrasjonsfoto: Scanpix

<p Israelske soldater som deltok i krigføringen i Gaza i vinter, sier de fikk beskjed om å skyte først og tenke på eventuelle sivile tap senere.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er den israelske soldatorganisasjonen Breaking the Silence som har intervjuet 30 soldater som deltok i militæroperasjonen. Alle unntatt én uttaler seg uten å stå fram med navn.

– Hvis du ikke er sikker, så skyt. Ildkraften var helt sinnssyk, forteller en soldat om ordrene han fikk da de israelske styrkene rykket inn på Gazastripen.

Soldatene forteller også om bruk av sivile som skjold når mistenkelige hus skulle undersøkes. I tillegg bekrefter de påstander om at hvitt fosfor ble brukt tilfeldig i tettbygde strøk, noe israelske myndigheter tidligere har benektet.

Anklagene tyder på at overgrepene var systematiske og ikke resultat av bare noen få soldater som opptrådte på egen hånd.

Israel avviser

Det er tidligere kommet anklager mot Israels framferd i Gaza fra flere internasjonale menneskerettighetsorganisasjoner som Amnesty International, Human Rights Watch og en rekke FN-organisasjoner, men Israel har gang på gang avvist dem som palestinsk propaganda.

Nå kommer anklagene fra israelske soldater som er intervjuet av en organisasjon for israelske reservesoldater, men Israel avviser igjen beskyldningene.

– De har ikke anstendighet til å si hvem det er som anklager oss. Vi vet ikke hvem de er, om de faktisk er soldater, om de var i Gaza eller hvor episodene skal ha funnet sted, sier den israelske hærens talskvinne, oberst Avital Leibovitch, til BBC.

Trenger å vite

Yehuda Saul, en av grunnleggerne av Breaking the Silence, sier at israelerne, som i overveldende grad støttet krigen, må få vite hva soldatene observerte under kampene.

– Angående hva det israelske samfunnet vet, er Gaza-operasjonen et svart hull. Hvis vi skal drøfte hvilke verdier vi som folk står for, må vi vite hva som skjedde på bakken. Det er vårt ansvar som soldater å fortelle om det, sier han.

Ifølge vitnesbyrdene var det avgjørende for hæren å unngå israelske falne for enhver pris, uansett hvor mange palestinere som ble drept, for å sikre at offensiven ikke tapte støtte i den israelske opinionen.

Hele bydeler ble jevnet med jorda for å redusere risikoen for at israelske soldater skulle bli drept av palestinske våpen eller skjulte bomber.

Ifølge palestinske organisasjoner ble 1.417 palestinere drept, hvorav 926 sivile. Israel sier at 1.166 palestinere og ti israelere ble drept, hvorav 295 av palestinerne var sivile.

Bortsett fra en sersjant som heter Amir, er ansiktene til alle soldatene sladdet på videoen der de vitner om operasjonen.

Israelske soldater har stående ordre om ikke å snakke med mediene, og siden de fleste av dem fortsatt er i aktiv tjeneste, vil de ikke stå fram åpent.

Massive ødeleggelser

Flere av soldatene forteller om massive ødeleggelser.

– Hus var knust overalt. Vi så ikke et eneste hus som ikke var truffet. Det så fryktelig ut, som filmene fra annen verdenskrig, sa en av dem.

De forteller også om en «nabolagsprosedyre» som gikk ut på at palestinske sivile, gjerne en nabo, ble tvunget til å gå inn i bygninger foran soldatene, ofte med et gevær i nakken, som menneskelige skjold.

En mann måtte gå inn i et hus flere ganger for å sjekke hvor tre væpnede palestinere som var skjult, holdt til.

I ett tilfelle ble soldatene bedt om ikke å avfyre varselskudd da en eldre palestiner kom gående mot dem. Men da han var noen få meter unna, ble han skutt ned. Da liket ble undersøkt dagen etter, var det ikke tegn til at han hadde hatt våpen. (©NTB)

Personvernpolicy