USA ber Zelaya være tålmodig

MÅ TRE TILBAKE: Honduras' midlertidige president Roberto Micheletti møter nå krav om at han senest til helgen må tre tilbake til fordel for den styrtede presidenten Manuel Zelaya. (Foto: REUTERS / Tomas Bravo / SCANPIX)
MÅ TRE TILBAKE: Honduras' midlertidige president Roberto Micheletti møter nå krav om at han senest til helgen må tre tilbake til fordel for den styrtede presidenten Manuel Zelaya. (Foto: REUTERS / Tomas Bravo / SCANPIX)

<pHonduras’ styrtede president Manuel Zelaya krever å få tilbake jobben senest på det neste møtet med kuppregimet. Men USA ber ham være tålmodig. Den midlertidige presidenten møter krav om senest å tre tilbake i helgen.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Alle parter må gi samtalene en mulighet til å lykkes, og ikke komme med tidsfrister, sa talsmann i USAs utenriksdepartement Ian Kelly tirsdag.

Kommentaren falt i kjølvannet av Zelayas krav om å få tilbake jobben som president på det neste møtet med kuppregimet, som etter planen skal holdes lørdag.

– Hvis ikke det skjer, så må dette meklingsforsøket anses som mislykket, sa Zelaya.

Costa Rica

Det er Costa Ricas president Oscar Arias som forsøker å hjelpe partene i konflikten i Honduras med å komme til enighet. Også han ber om tålmodighet.

– Jeg skjønner president Zelayas ønske om å returnere og gjeninnsette seg selv som Honduras’ president så snart som mulig, men min erfaring er at en må være tålmodig. Det er ikke lett å få resultater i løpet av 24 timer, sier Arias, som i 1987 mottok Nobels fredspris.

Ban vil hjelpe

Manuel Zelaya ble kastet i et kupp 28. juni og har siden da blitt nektet innreise i hjemlandet. Da han i begynnelsen av juli forsøkte å returnere, var militærkjøretøy utplassert på rullebanen for å hindre den avsatte presidenten i å lande.

FN opplyste mandag at generalsekretær Ban Ki-moon har sagt ja til å støtte Arias i arbeidet med å bilegge krisen i Honduras.

– Generalsekretæren er overbevist om at en åpen dialog og internasjonal støtte vil bidra til å løse den pågående krisen, heter det i en uttalelse fra Bans talsperson Michele Montas.

– Ingen synd

Honduras’ interimspresident Micheletti sa i helgen at han vil vurdere å gi Zelaya amnesti dersom han vender tilbake til hjemlandet og melder seg for myndighetene. Samtidig avviste han enhver mulighet for at den styrtede presidenten kan få tilbake posisjonen som statsleder.

Manuel Zelaya vil på sin side ikke høre snakk om noe amnesti og insisterer på at han har retten på sin side.

– Jeg godtar verken rettssaker eller amnesti. Jeg vil ikke godta noen benådning, for jeg har ikke syndet, sier Zelaya.

Folkeavstemning

Presidenten ble valgt i 2006 uten mulighet for gjenvalg. Han ønsket å holde en rådgivende folkeavstemning i forrige måned som et ledd i en prosess for å gjøre det mulig å sitte lenger enn én fireårsperiode.

Avstemningen møtte stor motstand i militæret og høyesterett, og i forkant av kuppet ble Zelaya beskyldt for å bryte grunnloven. Dette argumentet brukes nå av Micheletti når han fortsatt blankt avviser at den styrtede presidenten kan bli gjeninnsatt.

I utlandet ble kuppet møtt med unison fordømmelse. USA, EU, FN og Organisasjonen av amerikanske stater (OAS) har gjort det klart at de ikke godtar de nye makthaverne i Honduras. Zelaya, som har drevet hektisk reisevirksomhet etter at han ble kastet ut av Honduras, var tirsdag på vei til Guatemala for samtaler med president Alvaro Colom. (©NTB)

Personvernpolicy