Døde briter hjem fra Afghanistan

HEDRET: Britiske soldater som i forrige uke ble drept i kamper i Afghanistan, ble hedret da levningene deres kom hjem til Storbritannia tirsdag. (Foto: REUTERS / Adrian Harlen / SCANPIX)
HEDRET: Britiske soldater som i forrige uke ble drept i kamper i Afghanistan, ble hedret da levningene deres kom hjem til Storbritannia tirsdag. (Foto: REUTERS / Adrian Harlen / SCANPIX)

<pTusenvis av briter hedret tirsdag de åtte britiske soldatene som ble drept i løpet av 24 timer i Afghanistan i forrige uke. Tre av dem var bare 18 år.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kistene med soldatene ble kjørt i en bilkortesje gjennom den vesle byen Wootton Bassett sørvest i England etter å ha blitt fløyet hjem fra Afghanistan tidligere på dagen. Fire av de drepte, blant annet de tre 18-åringene ble drept fredag av en bombe idet de forsøkte å redde kamerater som var rammet av en annen bombe like før.

Ikke siden invasjonen i 2001 har så mange britiske soldater blitt drept i løpet av et døgn i Afghanistan. De siste to ukene har i alt 15 britiske soldater mistet livet i kamper i Helmand-provinsen, noe som har ført til en intens debatt om det britiske militærengasjementet virkelig er verdt prisen.

– Nødt til å lykkes

– Et høyt antall døde gjør at man er nødt til å spørre seg hva vi gjør og hvordan vi gjør det, sier forsvarssjef Richard Dannatt til BBC. Han fremholder imidlertid at operasjonen er svært viktig, og at det vil ha fryktelige konsekvenser hvis soldatene skulle trekke seg ut.

– Det er virkelig viktig ikke bare for Afghanistan og for området rundt, men det er virkelig viktig for den generelle sikkerheten i Vesten og i Storbritannia. Vi kommer til å lykkes. Vi er nødt til å lykkes, understreker han.

Til nå er 184 britiske soldater drept i Afghanistan.

Dårlig utstyr?

Etter at de åtte ble drept rett før helgen, har den britiske regjeringen måttet tåle hard kritikk fra opposisjonen som mener at soldatene ikke har godt nok utstyr. Senere i år skal det sendes flere helikoptre og pansrede kjøretøy som skal kunne tåle de kraftige veibombene til Taliban. Helikoptrene er tidligere brukt i Irak.

Storbritannia har om lag 9.000 soldater i Afghanistan, og de aller fleste befinner seg i Helmand-provinsen, der kampene mot Taliban pågår for fullt.

Det er nettopp i Helmand at flere tusen amerikanske soldater er satt inn i en offensiv mot Taliban. Offensiven er den største amerikanske militæroperasjonen i Afghanistan siden invasjonen i 2001.

Helikopterstyrt

Det var også i Helmand at et helikopter som skulle bringe forsyninger til NATO-soldater, styrtet tirsdag. I alt sju personer, alle sivile, mistet livet i forbindelse med styrten. Seks av dem var ukrainere og befant seg i helikopteret, mens det siste offeret var et afghansk barn på bakken.

Taliban hevder at det var de som skjøt ned helikopteret. Myndighetene i Moldova sier at helikopteret, som eies av et moldovsk selskap, ble truffet av en granat.

Det er svært sjelden at Taliban har greid å skyte ned helikoptre i Afghanistan, og NATO opplyste tirsdag at årsaken til helikopterstyrten er under etterforskning.

Tirsdag ble det også kjent at en italiensk soldat er drept av en veibombe ved den vestlige byen Farah. Tre andre italienske soldater ble såret, ifølge nyhetsbyrået AP.

Italia har om lag 2.800 soldater i Afghanistan, de fleste i Kabul og den vestlige regionen Herat. (©NTB)

Personvernpolicy