Flyktninger redde for å vende hjem til Swat
<pDe pakistanske flyktningene frykter nye Taliban-angrep i Swat-dalen. Likevel er det om å gjøre å komme seg hjem før monsunregnet.</p
* Swat-dalen ligger 130 kilometer nordvest for Islamabad og var tidligere et populært reisemål for turister.
* Muslimske opprørere med bånd til Taliban har kjempet om kontrollen i området. 16. februar 2009 inngikk myndighetene en fredsavtale med Taliban og gikk med på å innføre sharialover.
* Til tross for avtalen nektet opprørsgruppen å legge ned våpnene og rykket i stedet inn i naboområdet Buner, kun 100 kilometer fra Islamabad.
* Swat-offensiven ble innledet i april og hadde som formål å renske Taliban ut fra Swat. 1.700 Taliban-krigere ble drept i kampene, men opprørsgruppens ledere skal ha unnsluppet.
* Rundt to millioner pakistanere har flyktet fra kampene, ifølge Flyktninghjelpen. Det er den største flyktningstrømmen siden folkemordet i Rwanda i 1994.
* Pakistanske myndigheter har sagt at flyktningene kan vende hjem fra 13. juli, men FN og Flyktninghjelpen frykter at sikkerheten fremdeles ikke er god nok.
Kilde: NTB, BBC
Det er et vanskelig valg de pakistanske flyktningene står overfor: De kan returnere til Swat-dalen, der de frykter de kan havne i kryssild mellom pakistanske sikkerhetsstyrker og Taliban-opprørere. Eller de kan bli i teltleirene, som monsunregnet truer med å oversvømme.
– Jeg frykter at Taliban skal komme tilbake, for lederne deres er fremdeles i live, sier Saleh Shah (40), som er redd for å reise hjem.
Men de første flyktningene er likevel på vei tilbake til Swat-dalen i Pakistan.
– Det er viktig at ingen tvinges til å reise, sier generalsekretær i Norges Røde Kors, Børge Brende, som tirsdag besøkte Swabi-leiren i Peshawar, til NTB.
– Taliban kan returnere
Pakistanske myndigheter har oppfordret flyktningene til å vende hjem til Swat-dalen, på tross av at det fremdeles er enkelte trefninger i området. Tirsdag ble ni Taliban-opprørere drept i Swat-dalen, skriver nyhetsbyrået AFP.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenRundt 2 millioner har flyktet fra krigsområdene, mange fikk husrom hos venner og slektninger, men rundt 300.000 har søkt ly i teltleirer.
– Vårt inntrykk er at selv om Taliban er presset tilbake, så oppholder de seg i fjellene nær Swat-dalen, og kan komme til å returnere, sier Brende.
Han møtte tirsdag familier som i løpet av de siste to årene gjentatte ganger har flyktet fra til sine hjem i Swat-dalen, returnert og deretter måttet flykte igjen.
– Vi er redd de internt fordrevne skal bli kasteballer, sier generalsekretæren.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsen62 familier forlot Swabi-leiren tirsdag, og satte kursen mot Swat. Men fremdeles er det mer enn 2.500 familier igjen i leiren.
Oversvømmelser
Røde Kors og Røde Halvmåne, som driver leiren, har ikke tro på at alle flyktningene kan være tilbake i Swat-dalen før monsunregnet setter inn.
– Blir det mye regn, blir flyktningleirene oversvømt, og det er fare for Kolera-utbrudd, sier Brende.
Artikkelen fortsetter under annonsenHan forklarer at de sannsynligvis må flytte Swabi-leiren, for å unngå de verste oversvømmelsene.
– Uansett kommer forholdene i teltleirene til å bli vanskelige, noe som kan gjøre at flere ønsker å reise hjem, tror Røde Kors-sjefen.
Frustrasjon
Flyktningene har oppholdt seg i leirene siden april, da den pakistanske hæren begynte en offensiv for å presse Taliban-opprørere ut av Swat-dalen.
– Mange av dem er veldig utkjørt. Det er rundt 40 grader i leirene, og de internt fordrevne fra den forholdsvis svale Swat-dalen er ikke vant til varmen, forklarer Brende, etter å ha pratet med flyktningene tirsdag.
Frustrasjonen i leirene øker. Det er allerede kommet meldinger om at Taliban infiltrerer leirene for å verve misfornøyde ungdommer.
Men også i Swat-dalen venter en tøff hverdag. Vann- og sanitetssystemene er ute av drift, årets avlinger har råtnet på rot, og rundt 300 skoler er ødelagt i kampene mellom Taliban og pakistanske sikkerhetsstyrker.
Flyktningstrømmen forårsaket av kampene i Swat er den største verden har vært vitne til siden Rwanda i 1994, ifølge Røde Kors. Organisasjonen har bedt om 90 millioner dollar til hjelpearbeidet, men har bare mottatt rundt halvparten. (©NTB)