- Tar æren for mitt arbeid

<strong>Historisk roman:</strong> Historieprofessor Tore Pryser mener at Kjartan Fløgstad burde kreditert ham i «Grense Jakobselv» .
Historisk roman: Historieprofessor Tore Pryser mener at Kjartan Fløgstad burde kreditert ham i «Grense Jakobselv» .

<p- Kjartan Fløgstad tar æren for min historiske forskning, mener professor Tore Pryser.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Fløgstad bruker mye stoff fra mine bøker som ikke finnes andre steder. Han kan ikke unnskylde seg med at han bare skriver en roman, skriver professor i historie ved Høgskolen i Lillehammer Tore Pryser i en kronikk i Dagbladet.

Historisk fiksjon

I romanen «Grense Jakobselv» tar Kjartan Fløgstad utgangspunkt i andre verdenskrig. Han skriver om hvordan fremtredende nazister var i stand til å vinne tilbake sine posisjoner i makteliten etter krigen.

- Jeg tror at man gjennom romanen kan fortelle om dette på en mer overbevisende måte enn om man bare benytter sakprosa, sa forfatteren i et intervju med ABC Nyheter i mai. Han fortalte at boken hadde krevd et stort researcharbeid.

- Jeg har diktet

Kjartan Fløgstad er åpen i forhold til at Tore Prysers historiske forskning har vært viktig for ham.

- Ja, jeg har brukt masse av det Tore Pryser har lagt frem i sin forskning. Men i denne boka er kildematerialet så enormt, og det er diktet såpass fritt etter, at jeg valgte å ikke føre opp kildene. Når Pryser nå påpeker dette, er jeg glad for å få en anledning til å gi både ham og et titall andre historikere den oppmerksomheten og anerkjennelsen de mener de fortjener, sier Fløgstad til Dagbladet.

Irritert av kritikerne

Pryser reagerer på at «Grense Jakobselv» har blitt rost av kritikere for grundig research og mener at Fløgstad bruker romanformen på en måte som får det til å se ut som om dette er noe han selv har funnet ut. Fløgstad på sin side mener at romanformen setter færre krav til kildehenvisninger. Da han skrev en faglig artikkel om samme tema i Samtiden, valgte han derfor å oppgi Pryser som kilde.

Reagerer på sammenblanding

- Det er stor forskjell på en vitenskapelig artikkel og en oppdiktet fortelling, sier forfatteren til Dagbladet.

Pryser er ikke enig.

- Han har ikke bare skrevet en roman, men på mange måter en historie og idehistorisk fagbok. Problemet er imidletid at han bruker mitt stoff på en måte som får mange til å tro at det er hans eget, sier historkeren.

Han reagerer også på det han mener er en problematisk sammenblanding mellom fantasi og historisk materiale.

- Leserne får ikke mulighet til å skille mellom fakta og fiksjon. Denne blandingen blir mer og mer vanlig i romaner, advarer Pryser.

Les også:

Den gode løgneren - intervju med Kjartan Fløgstad

Personvernpolicy