Meny

- Større risiko for lungebetennelse

RAMMER LUNGENE: Ny studie viser H1N1-smitte gir større risiko for lungebetennelse enn vanlig influensa. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Svineinfluensaen går hardere utover åndedrettssystemet enn vanlig influensa, viser ny forskning.

(ABC Nyheter): Tester gjort på dyr viser at svineinfluensaen setter seg mer i åndedrettsvevet og at det dermed er større risiko for å få lungebetennelse enn om man smittes av vanlig sesonginfluensa, melder BBC.

Det er forskere fra University of Wisconsin som har kommet frem til dette, gjennom forsøk på ildrer, aper og mus, i en studie som publiseres i tidsskriftet Nature.

Viruset som forårsaket den såkalte spanskesyken på begynnelsen av 1900-tallet, skal også ha hatt denne egenskapen.

Den britiske influensaeksperten Ian Jones mener studien gir den analysen av viruset som man har ventet på, og at funnene vil være til hjelp når det gjelder oppfølging av de sykeste pasientene.

Vaksine i september

I underkant av 500 mennesker på verdensbasis har mistet livet som følge av svineinfluensa, ifølge tall fra Verdens helseorganisasjon (WHO). De fleste som smittes får milde influensasymptomer.

Ifølge WHO vil en vaksine mot H1N1-viruset trolig være tilgjengelig i løpet av september.

Organisasjonen mener det vil være behov for vaksinen over hele verden:

- Organisasjonens vaksineeksperter har konkludert med at viruset ikke kan stanses, og at alle land derfor vil ha behov for vaksinen, sier Marie-Paul Kieny, direktør for vaksineforskning i WHO, ifølge NTB.

WHO anbefaler at helsepersonell vaksineres først.

Norske helsemyndigheter har bestilt 9,4 millioner doser av vaksinen, til en verdi av 650 millioner kroner, og planlegger massevaksinering.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus