Joly blir komitéleder i EU-parlamentet

BLIR KOMITÉLEDER: Eva Joly er overrasket og svært fornøyd med å bli leder av EU-parlamentets utviklingskomité. Her er hun fotografert under en konferanse om skatteparadis og utvikling i Oslo. (Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX)
BLIR KOMITÉLEDER: Eva Joly er overrasket og svært fornøyd med å bli leder av EU-parlamentets utviklingskomité. Her er hun fotografert under en konferanse om skatteparadis og utvikling i Oslo. (Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX)

<pNorsk-franske Eva Joly blir én av 20 komitéledere når det nyvalgte EU-parlamentet fordeler sine verv tirsdag.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg hadde aldri forestilt meg at jeg skulle bli leder av en komité. Det er veldig ærefullt, sier Joly til NTB.

Formelt fordeles de forskjellige vervene i Parlamentet når forsamlingen for første gang konstituerer seg tirsdag. Men etter de interne forhandlingene i forkant er det klart at Joly får posten som leder av komiteen for utviklingssaker.

Bruker Norad-erfaring

Joly ble historisk da hun med sitt norske statsborgerskap ble valgt inn for den grønne valgalliansen Europe Ecologie i Frankrike i EU-valget i juni. Hun gikk inn i valgkampen uten partipolitisk erfaring. At hun nå i tillegg får vervet som komitéleder, gjør utfordringen enda større for den ferske politikeren.

– Men jeg er veldig fornøyd. Aldri har utviklingsagendaen vært viktigere for freden i verden. Og EU er en stor spiller i dette bildet, sier hun.

Joly har tidligere vært spesialrådgiver i Norad, og sier hun vil trekke veksler på gamle kontakter i sin nye gjerning.

– Jeg vil ta med meg arbeidet med evaluering av prosjekter fra Norad. Skatteparadis-problematikken er også en naturlig del av det jeg skal jobbe med, sier Joly, som mandag var på plass i Strasbourg for de innledende seremoniene før de første plenumsmøtene tirsdag.

– Jeg føler at jeg skal første dag på skolen. Jeg har mange nye kamerater å forholde meg til, smiler den erfarne korrupsjonsjegeren.

Polsk president

Første post på dagsorden for Joly og de andre parlamentarikerne blir å velge ny president for Parlamentet. Etter tautrekking i forkant er det klart at polakken Jerzy Buzek vil få vervet for den første halvparten av den kommende femårsperioden.

Som sin forgjenger, Hans-Gert Pöttering, tilhører Buzek sentrum-høyre-grupperingen EPP, men den tidligere polske statsministeren er den første østeuropeer som får den prestisjefulle posisjonen.

EU-parlamentet har gradvis fått større tyngde i EU-systemet og har i dag langt større innflytelse på EUs politikk enn på 80-tallet, da den britiske statsministeren Maggie Thatcher foraktelig avfeide det som et «Mikke Mus-parlament».

Allerede før den første plenumssesjonen har den nyvalgte forsamlingen yppet seg, ved å nekte å godkjenne at portugiseren José Manuel Barroso får fem nye år som leder av EU-kommisjonen, slik EU-landenes regjeringssjefer ønsker.

Strid om Barroso

En eventuell godkjenning av Barroso fra Parlamentets side er utsatt til høsten, noe blant andre det svenske EU-formannskapet er lite glade for.

– Det var en feil å utsette denne avgjørelsen, fordi det svekker Europa i en tid hvor mange ser til EU for lederskap innen klimaforhandlinger og økonomi, konstaterer Paul Hofheinz, leder av tenketanken Lisbon Council, overfor Reuters.

Joly, som er svært kritisk til Barroso, er ikke enig. De grønne er blant portugisernes skarpeste kritikere og har blant annet anklaget ham for å ha vært veik og fraværende i møtet med det siste årets finanskrise.

– Det er allerede en seier at han ikke blir gjenvalgt nå. Det er mange navn som er bedre enn Barroso. Det sies at det ikke finnes noen motkandidat. Men jeg tror de vil komme nå, sier Joly. (©NTB)

Personvernpolicy