- Har alvorlig kreftsykdom

Nord-Koreas leder Kim Jong-il skal være alvorlig syk. Foto: Scanpix
Nord-Koreas leder Kim Jong-il skal være alvorlig syk. Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pNord-Koreas leder Kim Jong-il har en livstruende kreftsykdom, ifølge etterretningskilder som har uttalt seg til sørkoreansk TV.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nord-Koreas leder Kim Jong-il. Foto: ScanpixNord-Koreas leder Kim Jong-il. Foto: Scanpix

Det har lenge vært spekulasjoner rundt Kim Jong-ils helsetilstand. Ifølge fjernsynsstasjonen YTN er det sørkoreansk og kinesisk etterretning som nå skal ha funnet ut at den nordkoreanske diktatoren har kreft i bukspyttkjertelen.

Sykdommen oppdages ofte sent og regnes som en av de mest alvorlige kreftformene. Statistikk fra flere land viser at bare en liten andel av dem som rammes av sykdommen, er i live fem år senere.

Sabelrasling

Usikkerheten rundt Kim Jong-ils helse har utløst nye diskusjoner om hvem som i framtida vil kontrollere lutfattige Nord-Korea og landets atomvåpenprogram.

Den siste tiden har Nord-Korea gjennomført flere rakettester og kommet med truende uttalelser. Bakgrunnen er blant annet innføringen av nye FN-sanksjoner mot landet. Men det antas at sabelraslingen også har sammenheng med et ønske om å legge forholdene til rette for at diktatorens yngste sønn Kim Jong-un kan overta makten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nordkoreanske myndigheter har så langt ikke erklært offisielt at det er Kim Jong-un som er utpekt til å overta etter faren, men mange opplysninger peker i den retningen. 26-åringen skal ha besøkt Kina i juni, og den japanske avisa Asahi skrev da at kinesiske myndigheter ble informert om at Kim Jong-un vil bli Nord-Koreas neste leder.

Hedret faren

Det har lenge gått rykter om at Kim Jong-il ble rammet av slag i fjor sommer, og ifølge TV-stasjonen YTN fikk han kreftdiagnosen omtrent på samme tid.

Diktatoren har vist seg offentlig bare noen få ganger det siste året. Men forrige onsdag var han til stede under årlig markering til minne om faren Kim Il-sung, Nord-Koreas grunnlegger.

TV-bildene viste at han var blitt merkbart tynnere, og dessuten tynnere i håret. Han gikk i normalt tempo, men dro litt på det ene beinet, noe som førte til nye spekulasjoner om hvilke helseproblemer 67-åringen sliter med.

Sør-Koreas etterretning har lenge mistenkt at Kim Il-jung har diabetes. En av ulempene denne sykdommen fører med seg, er økt risiko for kreft i bukspyttkjertelen. (©NTB)