Brown vil sende flere soldater

Normal  0  21     false  false  false               MicrosoftInternetExplorer4  <![endif]-->   <![endif]-->   /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable 	{mso-style-name:"Vanlig tabell"; 	mso-tstyle-rowband-size:0; 	mso-tstyle-colband-size:0; 	mso-style-noshow:yes; 	mso-style-parent:""; 	mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; 	mso-para-margin:0cm; 	mso-para-margin-bottom:.0001pt; 	mso-pagination:widow-orphan; 	font-size:10.0pt; 	font-family:"Times New Roman"; 	mso-ansi-language:#0400; 	mso-fareast-language:#0400; 	mso-bidi-language:#0400;} <![endif]--> PAUSE: Britiske soldater i Helmand-provinsen rengjør våpnene sine i en pause i trefningene mellom Nato-soldater og Taliban lørdag. Foto: Scanpix/Reuters/Ahmad Masood.
PAUSE: Britiske soldater i Helmand-provinsen rengjør våpnene sine i en pause i trefningene mellom Nato-soldater og Taliban lørdag. Foto: Scanpix/Reuters/Ahmad Masood.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pGordon Brown vil sende 2.000 nye soldater til Afghanistan.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mens Storbritannia har lidd sine største tap siden krigen i Afghanistan startet i 2001, har Forsvaret presset på for å få flere soldater og bedre utstyr på bakken i krigsområdet. Nå ser det ut til at den hardt pressede statsministeren er i ferd med å gi etter.

The Guardian melder at regjeringen de siste dagene har hatt en omfattende evaluering av antallet soldater og mengden penger man bruker på Storbritannias engasjement i Afghanistan.

15 drepte på en uke

Den siste uken har britene mistet 15 soldater, og det totale antallet britiske soldater som er drept i Afghanistan har nådd 184. Det er fem flere enn det man mistet i løpet av hele Irak-engasjementet.

Lørdag kveld uttalte Barack Obama at hans tanker gikk til familiene til de soldatene som har mistet livet de siste dagene. I et intervju med Sky News sier Obama at rollen Storbritannia har spilt i Afghanistan er ekstraordinær.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi forstår at vi ikke kan la Taliban eller al-Qaida få et fristed på grensen mellom Pakistan og Afghanistan. Dette er de samme folkene som sprenger opp togstasjoner i England og bygninger i New York. Vi visste at denne sommeren kom til å bli tøff ... og vi har langt igjen, sa Obama.

Samtidig med at antallet kister som kommer hjem til England øker i antall, føler politikerne presset for å vise at dette faktisk er en krig som kan vinnes. Samtidig kommer det anklager fra tidligere militære om at man bruker for lite penger, og at man dermed setter flere britiske liv enn nødvendig i fare.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vurderer flere soldater

En kilde avisen har i det britiske forsvarsdepartementet bekrefter at man nå ser på antallet soldater man har i Helmand-provinsen.

- Antallet soldater blir sett på. De kan gå opp, men det kommer an på utviklingen på slagmarken, sier kilden til avisen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Man antar at det høyeste antallet ekstra soldater Storbritannia kan sende nå er 2000.

I juni gikk forsvarssjefen Sir Richard Dannat ut og kritiserte en beslutning om å ikke sende 2000 soldater til Afghanistan, fordi finansdepartementet ikke ville stille opp med pengene.

For kort tid siden sendte man 700 ekstra soldater til Afghanistan på midlertidig basis for å ivareta sikkerheten rundt valget 20. august. Dermed har britene nå nærmere 9.000 soldater på bakken i Afghanistan.

- Ekstremt vanskelig

Statsminister Gordon Brown har i brevs form gitt parlamentet beskjed om at de siste dagene har vært ekstremt vanskelige, og at man nå vurderer å øke antallet soldater for å vinne kampen mot Taliban.

Dette trekket blir av britene sett på både som et forsøk på å vise styrke før britene går til valgurnene, men også fordi Obama har gitt beskjed om at han vil se klare resultater i Afghanistan innen ett år.

Artikkelen fortsetter under annonsen

De Konservative har gitt beskjed om at de mener Brown må slippe opp kontrollen med pengestrømmen til Forsvaret for å gjøre en seier mulig.

- Behovet for penger til kampoperasjoner er alltid på utsiden av budsjettet for forsvaret av vårt eget land. Vi slo ikke Hitler ved å tenke på hva vi hadde råd til, sier Sir Malcolm Rifkin, som er tidligere utenriksminister for de konservative.

- Prisen for nederlag er mye større enn vi kan tenke oss. Vi må gi soldatene våre det utstyret de trenger, sier Liam Fox som er ansvarlig for forsvarssaker for opposisjonen.