Ebba Haslund er død

ORDETS MAKT: Forfatteren Ebba Haslund er død. Her holder hun åpningstalen på Bjørnsonfesitvalens i Molde i 2006. Foto: Veronica Karlsen / SCANPIX
ORDETS MAKT: Forfatteren Ebba Haslund er død. Her holder hun åpningstalen på Bjørnsonfesitvalens i Molde i 2006. Foto: Veronica Karlsen / SCANPIX

<pForfatter og dramatiker Ebba Haslund er død, 91 år gammel. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Haslund er særlig kjent for sitt kvinnepolitiske engasjement. Gjennom et rikt forfatterskap skrev hun romaner, noveller, barnebøker, kåserier og skuespill.

– Ebba Haslund framstår i dag som norsk litteraturs grand old lady. Hennes betydning både litterært og samfunnsmessig, ikke minst kvinnepolitisk, er uvurderlig, sier forlagssjef William Nygaard i Aschehoug til NTB.

Samfunnsengasjement

Haslund var i en årrekke også svært aktiv i forfatterstandens organisasjoner, blant annet som formann i Den norske forfatterforening 1971-75.

Utover sitt forfatterskap, var hun også litteraturkritiker i Aftenposten, radiokåsør i NRK og skribent i Klassekampen.

Haslund var kjent for sitt betydelige samfunnsengasjement, og var en aktiv debattant. Hun deltok i det offentlige ordskiftet helt til det siste.

– Det blir et stort savn etter henne. Samtidig ble hun en voksen dame, 91 år, og kunne leve et privilegert og aktivt liv både med sine kåserier og sitt forfatterskap, sier Nygaaard.

Han sier Haslund skrev i en stil som er appellerende, og med humor og ironi som virkemidler.

– Hennes bøker fikk et stort nedslagsfelt og et bredt publikum, sier forlagssjefen.

Bok til høsten

Ebba Haslund debuterte som forfatter i 1945 med novellesamlingen «Også vi» med tema fra krigen. Hennes tidlige forfatterskap var tuftet på krigens traumer, men det utviklet seg senere til flere andre temaer.

I tillegg til kvinnesaken har Haslund også engasjert seg i fredssaken, både motstanden kampen mot atomvåpen og i senere år som kritiker av Norges deltakelse i krigen i Irak.

– Jeg snakket med henne på telefonen senest for noen få dager siden. Hun var lykkelig over at hennes nye bok «Ingen frøkensport. Erfaringer» utkommer til høsten, og var stolt og glad for å ha fullført den. Det er synd hun ikke vår oppleve det, sier Nygaard. (©NTB)

Personvernpolicy