Kampen mot narko skaper fattigdom

Bonden Sahib Khan dyrket tidligere opiumvalmuer og marijuana, men har nå gått over til å dyrke bomull. Det er ikke like lønnsomt og han har ikke sett noe til den lovede kompensasjonen for inntektsbortfallet. Foto: Jesper Huor / SCANPIX
Bonden Sahib Khan dyrket tidligere opiumvalmuer og marijuana, men har nå gått over til å dyrke bomull. Det er ikke like lønnsomt og han har ikke sett noe til den lovede kompensasjonen for inntektsbortfallet. Foto: Jesper Huor / SCANPIX

<pLokalbefolkningen mangler alternativer i Afghanistan.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Store deler av Nord-Afghanistan er nå helt frie for dyrking av opium og marihuana. Narkotikabekjempere gleder seg, men afghanerne i disse områdene rammes av økende fattigdom.

Stedet Balkh, rett utenfor Mazar-i-Sharif i den nordafghanske Balkh-provinsen, var en gang verdens sentrum. Her giftet Aleksander den store seg med prinsesse Roxane, og herfra styrte han et vidstrakt imperium.

I dag er stedet et hull, mest kjent som et senter for hasjrøyking.

– Det er ikke haram, en synd slik islam beskriver det, å røyke hasjisj, sier Said Ali Sarmast. Han er 38 år gammel og vokter en grav i sentrum av Balkh.

Hjelp hos helgen

Og det er ikke noen hvilken som helst grav, for her hviler Baba Koo-i-Mastan, ifølge en legende alle hasjrøykeres høye beskytter. Lokalbefolkningen søker ofte hit, i håp om hjelp med problemer som ufruktbare koner eller sykdom blant husdyrene.

– Jeg er malang, en hellig mann, så politiet tar meg ikke selv om de vet at jeg både dyrker og røyker hasj. Det er verre for bøndene i landsbyene, de er blitt fattige selv om hasjprisen stiger, sier Said Ali Sarmast til nyhetsbyrået TT.

– Jeg dyrket opiumsvalmuer i mange år, da var økonomien bra og vi hadde alltid mat, forteller småbonden Sahib Khan.

Nå dyrker han hvete, men det gir bare en tidel så mange penger som han tjente på opium – råstoffet til heroin.

«Fikk ikke noe»

– Guvernør Mohammed Atta lovet oss hjelp, i form av pumper, traktorer, en skole og en helseklinikk. Men vi har ikke fått noen ting, klager Khan, som forklarer at det er vanskelig for bøndene å konkurrere med importerte jordbruksprodukter fra Pakistan.

Han og de andre i landsbyen våger ikke å trosse forbudet mot å dyrke opium.

– Vi må få hjelp til jordbruket, hvis ikke begynner vi med opiumsvalmuer igjen, for vi har jo også rett til å leve, sier Sahib Khan.

Afghanistan står for mer enn ni tideler av verdens produksjon av heroin. Mye av inntektene fra denne produksjonen havner hos islamistbevegelsen Taliban, som fører en innbitt geriljakrig mot regjeringen i Kabul. (©NTB)

Personvernpolicy