General Motors gjenoppstår

GMs styreleder Edward E. Whitacre Jr. og administrerende direktør Fritz Henderson la fredag fram «nye GM». Restene av den konkursrammede bilgiganten General Motors oppstår som et nytt, statseid selskap. Foto: REUTERS / Rebecca Cook / SCANPIX
GMs styreleder Edward E. Whitacre Jr. og administrerende direktør Fritz Henderson la fredag fram «nye GM». Restene av den konkursrammede bilgiganten General Motors oppstår som et nytt, statseid selskap. Foto: REUTERS / Rebecca Cook / SCANPIX

<pNå med nye eiere. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Restene av den konkursrammede bilgiganten General Motors oppstår som et nytt, statseid selskap.

Den amerikanske staten skal eie omtrent 61 prosent av det nye selskapet, og også den canadiske staten er inne på eiersiden.

– Dagen i dag markerer en ny begynnelse for General Motors, en som vil la alle ansatte, også meg, vende tilbake til jobben med å designe, bygge og selge fremragende biler, sa GM-direktør Fritz Henderson fredag.

Men «nye GM» er betydelig mindre enn det bilgiganten var da den gikk konkurs. Selskapet har kuttet tusenvis av arbeidsplasser og kvittet seg med eller solgt en rekke bilmerker, deriblant Saturn, Hummer og Opel.

Svenske Saab, som sliter tungt økonomisk, skal derimot foreløpig få være med videre.

Koenigsegg har i lang tid forsøkt å kjøpe Saab, men handelen er ennå ikke sluttført. Saab blir derfor foreløpig plassert i «nye GM», mens forhandlingene fortsetter, ifølge selskapet.

«Nye GM» skal satse på færre merker og modeller. Blant bilmerkene selskapet skal videreføre, er Chevrolet, Cadillac, Buick og GMC, ifølge nyhetsbyrået AP.

Henderson, som tok over som GM-direktør etter at hans forgjenger Rick Wagoner ble kastet av Obama-administrasjonen i mars, har planene klare for et mindre byråkratisk selskap med lang færre ansatte i ledelsen. (©NTB)

Personvernpolicy