Irakere tvangsmedisinert og tvangsutsendt

ANMELDER: Venstre bestemte seg onsdag kveld for å anmelde tvangsmedisineringen: – Dette gjelder folk som for det første ikke har anledning til å anmelde saken selv, og for det andre ikke er kjent med norsk lovgiving, sier Grande. (Arkivfoto: Scanpix)
ANMELDER: Venstre bestemte seg onsdag kveld for å anmelde tvangsmedisineringen: – Dette gjelder folk som for det første ikke har anledning til å anmelde saken selv, og for det andre ikke er kjent med norsk lovgiving, sier Grande. (Arkivfoto: Scanpix)

<pFor å unngå problemer på det innleide charterflyet ble to trusseldømte irakere medisinert før de skulle sendes til Nord-Irak i 2006.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En politikilde bekrefter overfor VG at medisineringen skjedde under tvang. Både mannen som ble dømt for trusler mot Høyre-leder Erna Solberg og broren til irakeren som drepte Marita Strøm i Namsos, fikk satt en beroligende sprøyte før de ble sendt med eget fly til Erbil i Nord-Irak.

– Det er ikke naturlig å frivillig la seg medisinere i en slik situasjon. Neddopingen skjedde fordi det skulle være mest mulig behagelig for alle parter, sier politikilden.

Etter medisineringen ble de to erklært «transportdyktig» av legen.

Les også: - Dopet ned av politiet

Sikkerhet

I uttransporteringsrapporten blir flysikkerheten brukt som et tungtveiende argument for maktmiddelbruken:

«Hensynet til flysikkerheten (trangt, ikke avskjerming til flygerne, enkeltseter m.v.) gjør at politiet må kunne utøve øyeblikkelig og full kontroll på dem som uttransporteres. Før avreisen ble utlendingen medisinert», heter det i rapporten.

Fungerende fylkeslege Helge Worren i Oslo og Akershus sier at det er helt ulovlig å bruke tvang utenfor spesialhelsetjenesten, og at man kun kan tvangsmedisinere dersom pasienten er tvangsinnlagt.

Leder av utlendingsenheten, Ingrid Wirum, sa onsdag til VG at bruk av medisinering som virkemiddel for å lette gjennomføringen av politiets uttransporter er uakseptabelt og ikke skal skje.

Taushetsplikt

En lege som ifølge rapporten var med både før og under transporteringen, og er den som skal ha stått for medisineringen, kan ikke kommentere den konkrete saken på grunn av taushetsplikten.

Politiets utlendingsenhet henviser til at det er legen som gjør de medisinske vurderingene, og ønsker ikke å kommentere saken utover det som kommer fram i pressemeldingen de har sendt ut.

Justisministeren og fylkeslegen har bedt om at tvangsmedisineringen av flere utsendte utlendinger skal granskes. Venstre bestemte seg onsdag kveld for å anmelde saken.

– Dette gjelder folk som for det første ikke har anledning til å anmelde saken selv, og for det andre ikke er kjent med norsk lovgiving. Derfor gjør vi dette, sier nestleder Trine Skei Grande i Venstre til VG. (©NTB)

Personvernpolicy