- Beskjedenhet kan kureres

KUR: Sosial angst hos barn kan kureres, viser norsk doktorgradavhandling. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)
KUR: Sosial angst hos barn kan kureres, viser norsk doktorgradavhandling. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

<p- Slik kan vi forebygge depresjoner og rusproblemer senere i livet, sier psykolog Tore Aune.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Aune har i sin doktorgradavhandling studert sosial angst blant 1750 barn i alderen 10-15 år i kommunene Steinkjer og i Levanger i Nord-Trøndelag.

En kartlegging viste at fem prosent av barna led av sosial angst, melder adressa.no.

Psykologen forklarer at sosial angst er en redsel for å bli negativt vurdert i sosiale situasjoner. Selv om dette er noe som alle opplever fra tid til annen, blir angsten et problem når den hindrer normal livsutfoldelse.

- Når barnet ikke vil gå på et offentlig toalett, ikke vil ta telefonen eller ikke tør åpne døra når det ringer. Årsaken er at barnet er engstelig for å bli oppfattet som dum, rar eller kjedelig, sier Aune ifølge adressa.no.

Han mener 90 prosent av norske skolebarn som lider av sosial angst ikke får noen faglig oppfølging, og at lidelsen ikke oppfattes som alvorlig nok.

Aune gikk derfor i sin avhandling aktivt ut og kartla omfanget av sosial angst i alle klasser fra 6. til 9. årstrinn i Steinkjer og Levanger. Etterpå fikk alle klassene i Steinkjer samme forebyggende behandling. Psykologen stilte blant annet på foreldremøter, underviste lærerne, helsesøstre, PPT-tjenesten, barnevernet, sosialkontor og primærleger. Og i tre skoletimer jobbet elevene med temaet.

Skolebarna i Levanger fikk ingen ekstra oppfølging, og fungerte som kontrollgruppe.

Ett år senere gjorde Aune en ny undersøkelse. Den viste at én av tre av dem som hadde hatt sterk sosial angst, kunne «friskmeldes». Det var også færre som hadde gått over fra å være normalt fungerende til å trenge behandling, når man sammenlignet med Levanger.

Og det generelle nivået av sosial angst i Steinkjer-klassene var redusert langt mer enn i Levanger.

Nå publiseres funnene i tidsskriftet Journal of Consulting and Clinical Psychology.

Personvernpolicy