Kreative speidere skaper sin egen spenning

Kreative speidere skaper sin egen spenning
Kreative speidere skaper sin egen spenning
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pPå landsleiren «Utopia» har speiderne ingen tilgang på strøm. Det stimulerer kreativiteten.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
FAKTA OM UTOPIA

* Landsleiren er Norges speiderforbunds største arrangement og blir arrangert hvert fjerde år.

* I år holdes leiren på Åndalsnes i Rauma kommune og i leiruken fordobler speiderne innbyggertallet i kommunen.

* Under leiren kommer speiderne til å spise 17 400 brød, 3 tonn bananer, 2 tonn laks og drikke 11 250 liter melk.

7500 speidere deltar på Norges speiderforbunds landsleir i Rauma og fordobler dermed innbyggertallet i kommunen. Det merkes også på mobilnettet. Etter at leiren startet har mobiltrafikken blitt mangedoblet. Seks ganger så mange samtaler og 12 ganger så mange SMS går nå over mobilnettet i Rauma i den travleste timen på dagen. Det viser tall fra Telenor.

Og det til tross for at flere speidere har fått forbud mot å ha med mobilen på leir. Speiderne har heller ikke tilgang til strøm. Dermed er lading en utfordring.

Thomas Haagensen på leting etter lader (Foto: Norges speiderforbund)Thomas Haagensen på leting etter lader (Foto: Norges speiderforbund)

- Etter en del ringing, teksting, musikk og bilder, er mobilen nå til liten nytte, forteller Thomas Haagensen (13) fra Marnadal. Han gjennomsøker leirområdet etter et sted å lade mobilen.

Speidere er kjent for å være kreative. Madlaspeiderne har laget en ladesykkel, der mobilene lades med pedalkraft. Og Grimstad-speiderne har intet mindre enn et boblebad med seg på leir.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Siren og Eva synes det er deilig med et bad etter haik (Foto: Norges speiderforbund)Siren og Eva synes det er deilig med et bad etter haik (Foto: Norges speiderforbund)

Speiderleder Runar Ugland i 1. Grimstad NMU er hjernen bak boblebadet. Han har fått tak i karet fra et gamlehjem, og kompressoren fikk han kjøpt for 50 kroner på et loppemarked.

- Man bare sveiser en sykkel på en kompressor, og vips har man et boblebad, forteller Runar. Han sier videre at han får speidere til å sykle for seg ved å henge en popcornpose på sykkelsetet, sier han, ifølge landsleirens eget nettsted.

- Jeg hang opp en popcornpose på sykkelen for å få gulroteffekten. I tillegg gir jeg dem sjokolade slik at de får mye energi til å sykle lenge, smiler Runar.

Det spørs imidlertid om boblebadet blir tatt i bruk fredag. Etter flere dager med strålende sol, blir det øs pøs mot slutten av uken.

– I morgen, fredag, blir det regn. Garantert, sier vakthavende langtidsmeteorolog på Blindern, Bjart Eriksen, til NTB.