Kreative speidere skaper sin egen spenning

Kreative speidere skaper sin egen spenning
Kreative speidere skaper sin egen spenning

<pPå landsleiren «Utopia» har speiderne ingen tilgang på strøm. Det stimulerer kreativiteten.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FAKTA OM UTOPIA

* Landsleiren er Norges speiderforbunds største arrangement og blir arrangert hvert fjerde år.

* I år holdes leiren på Åndalsnes i Rauma kommune og i leiruken fordobler speiderne innbyggertallet i kommunen.

* Under leiren kommer speiderne til å spise 17 400 brød, 3 tonn bananer, 2 tonn laks og drikke 11 250 liter melk.

7500 speidere deltar på Norges speiderforbunds landsleir i Rauma og fordobler dermed innbyggertallet i kommunen. Det merkes også på mobilnettet. Etter at leiren startet har mobiltrafikken blitt mangedoblet. Seks ganger så mange samtaler og 12 ganger så mange SMS går nå over mobilnettet i Rauma i den travleste timen på dagen. Det viser tall fra Telenor.

Og det til tross for at flere speidere har fått forbud mot å ha med mobilen på leir. Speiderne har heller ikke tilgang til strøm. Dermed er lading en utfordring.

Thomas Haagensen på leting etter lader (Foto: Norges speiderforbund)Thomas Haagensen på leting etter lader (Foto: Norges speiderforbund)

- Etter en del ringing, teksting, musikk og bilder, er mobilen nå til liten nytte, forteller Thomas Haagensen (13) fra Marnadal. Han gjennomsøker leirområdet etter et sted å lade mobilen.

Speidere er kjent for å være kreative. Madlaspeiderne har laget en ladesykkel, der mobilene lades med pedalkraft. Og Grimstad-speiderne har intet mindre enn et boblebad med seg på leir.

Siren og Eva synes det er deilig med et bad etter haik (Foto: Norges speiderforbund)Siren og Eva synes det er deilig med et bad etter haik (Foto: Norges speiderforbund)

Speiderleder Runar Ugland i 1. Grimstad NMU er hjernen bak boblebadet. Han har fått tak i karet fra et gamlehjem, og kompressoren fikk han kjøpt for 50 kroner på et loppemarked.

- Man bare sveiser en sykkel på en kompressor, og vips har man et boblebad, forteller Runar. Han sier videre at han får speidere til å sykle for seg ved å henge en popcornpose på sykkelsetet, sier han, ifølge landsleirens eget nettsted.

- Jeg hang opp en popcornpose på sykkelen for å få gulroteffekten. I tillegg gir jeg dem sjokolade slik at de får mye energi til å sykle lenge, smiler Runar.

Det spørs imidlertid om boblebadet blir tatt i bruk fredag. Etter flere dager med strålende sol, blir det øs pøs mot slutten av uken.

– I morgen, fredag, blir det regn. Garantert, sier vakthavende langtidsmeteorolog på Blindern, Bjart Eriksen, til NTB.

Personvernpolicy