Underlig stille rundt Hillary Clinton

Det er blitt stille om USAs utenriksminister Hillary Clinton – påfallende stille, mener mange i Washington ifølge det tyske nyhetsmagasinet Der Spiegel. Arkivfoto: REUTERS / Jason Reed / SCANPIX.
Det er blitt stille om USAs utenriksminister Hillary Clinton – påfallende stille, mener mange i Washington ifølge det tyske nyhetsmagasinet Der Spiegel. Arkivfoto: REUTERS / Jason Reed / SCANPIX.

<pHvor er det blitt av USAs utenriksminister Hillary Clinton? </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Washington/Oslo (NTB-Trond Børrehaug Hansen): Det er uklart hva den amerikanske utenriksministeren driver med - men å lede USAs utenrikspolitikk er det ikke, sier observatører i Washington.

Den demokratiske toppolitikeren, eksførstedamen og tidligere presidentkandidatens fravær fra den internasjonale scenen er påfallende.

Utenrikspolitikken utformes uten at utenriksministeren medvirker, mener det tyske nyhetsmagasinet Der Spiegel.

Professor og USA-kjenner Ole O. Moen er enig i at Hillary Clinton har fått en mindre framtredende rolle enn mange hadde ventet.

- Det er rimelig at Obama vil markere at det er han som holder i tømmene, sier Moen til NTB.

Gamle rivaler

- De strategiske avgjørelsene tar presidenten, og de daglige gjøremålene utføres av ulike spesialutsendinger. Hvem som skal være ambassadører, avgjøres i Det hvite hus, heter det i den nyeste utgaven av det velinformerte magasinet.

Der Spiegel mener forklaringen ligger i at president Barack Obama og Hillary Clinton er gamle rivaler, og at forholdet mellom dem preges av gjensidig mistro.

- Hennes innmarsj i regjeringen markerte ingen fredsslutning, men en våpenhvile, skriver bladet.

- Madeleine Albright og Bill Clinton var ulike, men likevel et par. George Bush senior hadde større tillit til sin utenriksminister James Baker enn til noe annet medlem av regjeringen, heter det videre i artikkelen.

Sprer ansvar

- Obama har spredt ansvaret for utenrikspolitikken mer enn forgjengerne. Jeg vet ikke hvor mye den personlige kjemien mellom ham og Hillary teller, men Obama er nok stor nok til å tåle å ha en sterk utenriksminister, mener Moen.

- Det er riktig at Obama sendte visepresident Joe Biden til Irak, og ikke Hillary Clinton. Men her skal man huske at Biden hadde sin egen plan for Irak som regjeringen i Washington nå prøver å varme opp, tilføyer USA-eksperten.

Utenriksministeren har på sin side spilt en aktiv rolle i håndteringen av krisen i det latinamerikanske landet Honduras.

Og til uken reiser Hillary Clinton til New Delhi for å forhandle om det hun mener kan bli et sterkt utvidet samarbeid mellom USA og India.

Personvernpolicy