Vil hugge ned Hitler-tre

<pOrdføreren i en polsk by vil hugge ned treet som ble plantet til ære for Adolf Hitler. Men flere av innbyggerne mener at treet er uskyldig.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(ABC Nyheter): Et eiketre plantet i den polske byen Jaslo under andre verdenskrig står i fare for å møte øksen.

Det stolte eiketreet ble nemlig plantet for å markere Adolf Hitlers bursdag - og for det må den bøte med livet, mener byens ordfører Maria Kurowska, som peker på at treet står i veien for en planlagt rundkjøring.

– Skal jeg forsøke å forbedre kommunikasjonen i byen, eller skal jeg la minnesmerket til kjeltringen stå, spør ordføreren lakonisk og lar det ikke være noen tvil om hva hun selv mener om den 12 meter høye saken.

Dette treet i den polske byen Jaslo må kanskje bøte med livet ettersom treet ble plantet til ære for Hitler. Foto: AP.Dette treet i den polske byen Jaslo må kanskje bøte med livet ettersom treet ble plantet til ære for Hitler. Foto: AP.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters deler imidlertid ikke alle de 38.000 innbyggerne ordførerens bestemte syn. Flere av innbyggerne i Jaslo mener nemlig at treet er pent og sunt og bør få stå.

– Det var i 1942 at tyskerne plantet et lite tre midt i byen vår med pomp og prakt, forteller Kazimierz Polak (81) som selv var til stede under planteseremonien for 67 år siden.

– Faren min fortalte meg at det var Hitlers bursdag, og senere fant vi ut at avleggeren kom fra Braunau am Inn i Østerrike, hvor Hitler ble født, forteller Polak som mener det er leit om treet nå skal hugges ned.

– Dette er en historisk kuriositet. Hva er denne eika egentlig skyldig i? Det er jo ikke treets skyld at den ble plantet her til ære for den store skurken og Polens fiende.

Nazi-Tyskland invaderte Polen 1. september 1939 og startet dermed andre verdenskrig samt over fem år med okkupasjon. Seks millioner polakker døde i løpet av krigsårene, deriblant landets tre millioner jøder.

I 1944 ble byen Jaslo fullstendig rasert av tyskerne. Av byens mer enn 1200 bygninger, stod bare 39 igjen da ødeleggelsene var over.

Personvernpolicy