Dette er et skattekart

Dette verdenskartet kan vise seg å bli reneste skattekartet for gruveselskaper på jakt etter verdifulle mineraler. Illustrasjon: dr Richard Ernst / University of Ottawa.
Dette verdenskartet kan vise seg å bli reneste skattekartet for gruveselskaper på jakt etter verdifulle mineraler. Illustrasjon: dr Richard Ernst / University of Ottawa.

<pEt kart som viser hvordan verden så ut for 2,5 milliarder år siden kan vise seg å bli rene skattekartet i jakten på verdifulle mineraler.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(ABC Nyheter): Et nytt verdenskart plasserer Zimbabwe, nord-Europa og amerikanske Wyoming ved siden av hverandre.

Men kartet er ikke et resultat av tidenes geografiske helbom. Det viser tvert i mot verden slik den fortonet seg for 2,5 milliarder år siden, og kan vise seg å bli rene skattekartet i jakten på verdifulle mineraler.

– Kontinentalplatene beveger seg bare rundt én centimeter per år, men i løpet av millioner og milliarder av år utgjør dette en total forflytning av kontinentene, forteller doktor Richard Ernst ved universitetet i Ottawa til ABC Nyheter.

Ernst er koordinator for prosjektet som tar sikte på å rekonstruere kontinentene slik de var plassert før superkontinentet Pangea oppstod for mer enn 500 millioner år siden. Da var all landmassen i verden samlet i ett kontinent.

Ifølge Ernst er det mulig å få en indikator på hvordan verden så ut før Pangea gjennom å spore og datere lange årer av lava dannet før og under oppbrytningen av superkontinentene.

Kartet som er under oppbygging vil bli studert nøye av gruveselskapene som støtter prosjektet. Magmastrømmer kan nemlig konsentrere verdifulle metaller som platina, dermed kan en oversikt over hvordan verden så ut før hjelpe gruveselskapene å finne lukrative forekomster.

Personvernpolicy